Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

5 élelmiszer, amelyről az űrhajósoknak le kell mondaniuk

2019. September 4.

Lassan 60 év telt el már azóta, hogy 1961-ben Jurij Gagarin, a szovjet kozmonauta első emberként eljutott a világűrbe. Azóta sokan követték, évtizedek óta folyamatos az emberi jelenlét az űrben. 

Az űrhajósoknak is enniük kell valamit, a Föld felszínétől gyökeresen eltérő körülmények miatt azonban egy sor különleges étel kifejlesztésére volt szükség. Olyanokra, amelyeket a súlytalanság állapotában is el lehet fogyasztani, kiderült ugyanis, hogy egyes élelmiszerek egyszerűen nem „működnek” az űrben. Lássuk, mi mindenről kell lemondaniuk az űrhajósoknak! 

 

1. Kenyér

A kenyeret több okból is kerülik az űrben: nem elég tartós, illetve az állaga sem teszi alkalmassá, hogy megfeleljen az űrételekkel szemben támasztott követelményeknek. Általában tortillával helyettesítik.

 

2. Alkohol

A kozmonautáknak nevezett szovjet-orosz űrhajósok régóta fogyasztanak korlátozott mennyiségben alkoholt az űrben, a NASA viszont tiltja az amerikai kollégáiknak.

 

3. Só és bors

A só, a bors és más szemcsés fűszerek hatalmas káoszt tudnának okozni a mikrogravitációban, hiszen az apró szemcsék belebegnének a műszerekbe. A NASA inkább folyékony állagú alternatívákat fejlesztett ki.

 

4. Szénsavas üdítőitalok

A szénsav az italokban máshogy viselkedik a súlytalanság állapotában, mint a Földön. A buborékok az italban maradnak, és nem szállnak fel a felszínre, ez pedig nehezen emészthetővé teszi őket. Az asztronauták konkrétan „felfúvódnak” tőlük, így aztán a kóla és a hasonló italok is tiltólistásak.

 

5. Asztronauta fagyi

Szerte a világon kapható úgynevezett űrhajós fagyi. Ez olyan fagylalt, amelyből kivonják a nedvességet, ezért az állaga törékeny és morzsálódós lesz. Ez azonban – mint ahogy a só esetében is leírtuk – nem szerencsés, így nem csoda, hogy bár a neve űrhajós fagyi, sosem fordult meg az űrben.

 

Forrás: The Franklin Institute

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!