Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Ezeket az élelmiszereket korábban egészségtelennek hitték, de szerencsére kiderült: bátran fogyaszthatunk belőlük

2019. augusztus 12.

Időről időre szárnyra kelnek új nézetek, elgondolások, amelyek hatására korábban egészségesnek hitt ételeket tesznek emberek milliói tiltólistára, vagy éppen fordítva: végre esznek olyat, amit korábban az ördögtől valónak gondoltak. Mérték nélkül semmit se fogyasszunk, de azért jó hír, hogy megdőlt néhány tévhit az elmúlt időszakban.  

 

Kenyér

A kenyér „rossz” megítélése talán onnan ered, hogy szervezetünk gyorsan cukorrá alakítja a szénhidrátokat. Ez a hirtelen lebomlás viszont nem feltétlenül káros, sőt! Ha gyors üzemanyagra van szükségünk, a kenyér szuper megoldás, nem mindegy azonban, hogy milyen fajtájú szénhidrátokat fogyasztunk. A fehér kenyerek nem igazán táplálóak, ráadásul gyorsan megdobják a vércukrot, ezzel szemben a teljes kiőrlésű fajták tele vannak emésztéssegítő és jóllakottságérzetet biztosító rostokkal. Nem csoda, hogy a kenyér az egyik legősibb táplálék. 

 

Tészta

Már kaphatóak magas fehérje- és rosttartalmú tészták, illetve gluténmentesek és persze 100%-ban növényi alapúak is. Így hát kimondhatjuk, hogy a tésztafélék egyáltalán nem üres kalóriák, csupán jól kell választanunk. 

 

A zsírok valamennyi fajtája

Sokáig egy kalap alá vették az összes zsírt, ma már tudjuk, hogy ez mekkora hiba volt. A kép ennél jóval árnyaltabb: a telített zsírok (pl. vörös húsok) ugyan összefüggenek a szívbetegségek kialakulásának kockázatával, ám a telítetlen zsírok (olívaolaj, avokádó, halak) javítják a szívizomzatot, illetve segítenek a fogyásban is.

 

Zsíros tej

Korábban a zsírszegény tejek fogyasztását ajánlották, mára azonban az az uralkodó vélemény, hogy a tejtermékekben található telített zsír nem olyan kockázatos, mint a húsokban. És mivel zsírral könnyen el lehet telni, a dietetikusok gyakran javasolják a zsírszegény tej és joghurt zsírosabb fajtákra cserélését.

 

Tojás és tojássárgája

Éveken keresztül a csak fehérjéből készült rántottát tartották az egyik legegészségesebb reggelinek, mert a fel nem használt sárgájában koncentrálódik a tojás zsír- és koleszterintartalma. Mára azonban az a nézet vált elterjedtté, amely szerint az élelmiszerekben található koleszterin nem befolyásolja szervezetünk koleszterinszintjét.

 

Burgonya

Magas szénhidráttartalma miatt sokáig tiltólistán volt, de mértékkel szükségünk van szénhidrátra. Akkor miért ne választhatnánk a burgonyát? Rengeteg B6- és C-vitamint tartalmaz, tehát nem csak laktató, hanem tápláló és egészséges is.

 

Gyümölcsök és gyümölcscukor

Szervezetünk másképp emészti meg a természetes és a finomított cukrokat, azaz a vércukorszintünkre is más hatást gyakorolnak. A legtöbb gyümölcs pedig a cukor mellett dugig van hasznos vitaminokkal és ásványi anyagokkal, így fogyasztásuk mindenképpen egészségesnek tekinthető. Persze diéta esetén figyeljünk az energiatartalmukra! 

 

Mogyoróvaj

Friss nézetek szerint a mogyoróvaj az egészséges táplálkozás egyfajta titkos fegyvere… Gyorsan el lehet vele telni, jól kiegészít más élelmiszereket, emellett pedig nagyszerű fehérjeforrás.

 

Kávé

A mértékkel fogyasztott kávé egy sor betegség előfordulási esélyét csökkenti – írja számtalan tanulmány.

 

Bor

A vörösborban megtalálható antioxidáns számos betegség kialakulásától megóvhat bennünket, ám a kulcs ezúttal is a mértéktartás, hasonlóan a kávéhoz.

 

Forrás: Reader’s Digest 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Két magyar termék a világ legjobb élelmiszerei között

Két magyar termék a világ legjobb élelmiszerei között

A héten zárult a Great Taste Awards verseny Londonban

Napi ajánlatunk

Top videók

Epres-zabos pohárdesszert

Húsvét után pont egy ilyen könnyed desszertre van szükségünk!

Baconbe tekert fasírtok tepsis burgonyával

Hiába borongós az idő, a parázskrumpli már a nyarat idézi.

Emeletes tortilla

Vagy hívhatjuk akár pitének is… Laktató és gyors ebéd rohanós napokra.