Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Meglepő, de igaz tények élelmiszerekről

2019. július 9.

Ebédidőre színes gyűjtéssel készültünk nektek. Lesz itt minden: radioaktív banán, „hamis” csoki, illetve egy olyan ételt is mutatunk, amely ma már luxuscikknek számít, ám régebben korántsem volt ez így. 

 

Ecettel egészségesebb a sült krumpli

A burgonya sok gyorsan felszabaduló és felszívódó szénhidrátot tartalmaz. Hirtelen megemeli a vércukor- és inzulinszintünket, ezáltal pedig akár a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is növelheti. Kevésbé súlyos következményként gyorsan ingadozó vércukorszinttel számolhatunk, azaz a sült krumpli elfogyasztását követően hamar farkaséhesek leszünk. Az ecet csökkenti a burgonya glikémiás indexét, hatására a szénhidrát lassabban szabadul fel, tehát nem fog „ugrálni” a vércukrunk. 

 

Egy pohár narancslében majdnem ugyanannyi cukor van, mint egy üveg kólában

Mindkét ital 10% cukortartalommal bír. Nyilván a narancslé fruktóz, C-vitamin és folsav tartalma miatt egészségesebb választás, de ha diétázunk, nem hagyhatjuk figyelmen kívül az energiatartalmát. 

 

A mandulában kétszer annyi kalcium van, mint a tejben

100 g mandula 240 mg kalciumot tartalmaz, 100 g tej pedig nagyjából 120 mg-ot. A tejből azonban könnyebben fel tud szívódni a szervezetünkben.

 

Az olajos magvakban kevesebb kalória van, mint amennyit a csomagoláson feltüntetnek

Számos olajos magban valójában akár 25%-kal is kevesebb a kalória, mint amit a tasakon feltüntetnek. A megadott érték nem tévedés, azonban a magokban található zsír, szénhidrát és fehérje egy része csak áthalad a szervezetünkön anélkül, hogy megemésztenénk.

 

A cukortól nem lesznek hiperaktívak a gyerekek

Lehet, hogy a szülők nem értenének egyet ezzel az állítással, ám szabályozott körülmények között végrehajtott kísérletek bizonyítják, hogy nincs közvetlen összefüggés az elfogyasztott cukor és a hiperaktivitás között.

 

30 éves kor után nem erősödnek a csontjaink, akármit is eszünk

Addigra tetőzik ugyanis a csontmennyiségünk. Ha ezt követően is odafigyelünk a táplálkozásunkra, megőrizhetjük csontjaink egészségét, több kalcium viszont nem tud beépülni a csontjainkba.

 

A szénanátha ételallergia jele is lehet

Azok, akik allergiásak bizonyos fűfélékre, könnyen produkálhatnak allergiás tüneteket (szénanátha, bőrirritáció, kiütések) barackfélékre, zellerre, paradicsomra és dinnyefélékre. Ezt nevezzük keresztallergiának. Sokszor az a legnagyobb gond a betegséggel, hogy nehéz rájönni, milyen kombinációk okozzák a kellemetlen tüneteket. 

 

A koleszterinben gazdag ételek nem növelik a koleszterinszintünket

Kivéve, ha kimondottan pechesek vagyunk genetikailag… A garnéla és tojás például gazdag koleszterinben, ám elfogyasztásuk után testünk nem termel koleszterint. A telített zsír az, ami miatt aggódnunk kell.

 

A mosás nem véd meg az E.coli baktériummal szemben

Ha megmossuk a frissen vásárolt zöldségeket és gyümölcsöket, azzal a sárt és a növényvédő szereket eltávolítjuk ugyan, de a baktériumok ettől még a zöldségen maradnak.

 

Sok kedvelt gyümölcs a rózsák rokona

Az alma, barack, szilva, cseresznye, málna és szeder mind a rózsafélék családjába tartozik. Sőt még a mandula is.

 

A homár egykor börtönkoszt volt

Az Egyesült Államokban a homárt egyfajta tengeri rovarnak tartották, sokszor szerepelt a börtönök menüjében. Az elítéltek gyakran panaszkodtak is, hogy túl sok alkalommal „csak” ezt kapnak enni. A második világháború idején vált aztán ínyenc falattá.

 

A fehér csoki nem is csoki

Hivatalosan egy élelmiszert akkor lehet csokoládénak nevezni, ha szilárd kakaóbabot tartalmaz. A közismert fehér csoki viszont kakaóvajból, néha egyéb növényi zsiradékokból, tejtermékekből, cukorból és vaníliából készül.

 

A földimogyoró nem olajos mag

Hanem a hüvelyesek családjába tartozik a lencsével és borsóval együtt.

 

A filteres teát rossz felhasználás szülte

Ez a kedvencünk! Thomas Sullivan, egy amerikai teakereskedő a teájából kis selyemtasakokban küldött termékmintákat az üzletfeleinek. Ők viszont azt hitték, hogy így kell beletenni a kancsóba, ahelyett hogy felvágnák a tasakot.

 

A tojást vérrel lehetne kiváltani a receptekben

Brrr… Inkább ne próbáljuk ki, de tény, hogy a tojásnak és a vérnek hasonló a fehérjeszerkezete, valamint mindkettő jó kötőanyag. 

 

A banán radioaktív

A gyümölcs gazdag káliumban, ez az ásvány segít egyensúlyban tartani a vérnyomásunkat és szervezetünk folyadékszintjét. Ám a káliumnak egy kis része az ásvány instabil és radioaktív fajtája. A mennyiség szerencsére annyira alacsony, hogy szinte kimutathatatlan, mindenesetre érdekes tény. 

 

Forrás: love FOOD

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Epres-zabos pohárdesszert

Húsvét után pont egy ilyen könnyed desszertre van szükségünk!

Baconbe tekert fasírtok tepsis burgonyával

Hiába borongós az idő, a parázskrumpli már a nyarat idézi.

Emeletes tortilla

Vagy hívhatjuk akár pitének is… Laktató és gyors ebéd rohanós napokra.