Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Helló, Nutella! Világnapja alkalmából összegyűjtöttünk egy csokor érdekességet kedvenc mogyorókrémünkről

2020. February 5.

Kevés snack vált ki olyan szenvedélyes rajongást az emberekből, mint a Nutella. Így hát nem csoda, hogy világnapot is szenteltek neki, minden évben február 5-én emlékeznek meg a rajongók kedvenc mogyorós-csokis krémjükről. Te is odavagy érte? És vajon mindent tudsz rajongásod tárgyáról? 

 

1. Napóleon és Hitler „hibáztatható” a függőségért 

1806-ban Napóleon kontinentális zárat rendelt el a brit kereskedelem megfojtására, ennek következtében a csoki ára az egekbe szökött. Az észak-olasz, egészen pontosan torinói csokikészítők ezért mogyorót kezdtek el keverni a csokihoz, az így létrejött krémet gianduja néven árulták. Egy bő évszázaddal később, a II. világháború alatt ismét hiánycikk lett a csoki, Pietro Ferrero édességkészítő így ismét a mogyoróhoz nyúlt, és piacra dobta a Pasta Gianduját. Pár évvel később változtatott egy keveset a recepttúrán, hogy kenhetőbb legyen, majd 1964-ben fia, Michele egy újabb módosítást követően átnevezte a terméket Nutellának. 

 

2. Eredetileg nem volt krémes 

A Ferrero-idők elején egyáltalán nem volt kenhető állagú a Nutella. Szeletelték, majd egyben rátették a kenyérre, mondjuk úgy, mint a sütésálló lekvárt. 

 

3. Világhíres

Ha az nem elég, hogy 160 országban megvásárolhatjuk, az évente eladott mennyiséggel 1000 focipálya méretű területet lehetne megkenni. Megpróbáltuk elképzelni a hasonlatot… 

 

4. A mogyoró zöme Nutellában végzi 

A Ferrero cég a világ éves mogyorótermésének negyedét vásárolja fel, ez pedig 100 000 tonnánál is nagyobb mennyiséget jelent. A cég szerint mogyorókészletükkel félig meg tudnák tölteni a római colosseumot. 

 

5. A vállalatcsoport többi tagjának is ismerősen csenghet a neve 

A Ferrero nem csak a csokit előállító Ferrero Rocher és Kinder márkák birtokosa, hanem a Tic Tac-é is. A kis „2 kalóriás” bogyókat 1969-ben dobta piacra a cég, azaz alig fiatalabbak a Nutellánál. 

 

6. Lehet vele fogyni, de nem biztos, hogy ezt az utat szeretnénk választani 

2015-ben a Vice félelmet nem ismerő újságírója megfogadta, hogy egy héten keresztül Nutellán fog élni. Minden nap szorgalmasan ráállt a mérlegre, és fogyott is 3 kg-ot. De tegyük hozzá, főképp azért, mert a mogyoróval és csokival ízesített, cukros-pálmaolajos „étrend” már 1 nap után jól lebetegítette. Erős gyomorrontást kapott, és csak ennek „köszönhette” a fogyást. 

 

7. Az olasz nemzeti büszkeség egyik jelképe 

A Nutella 50. születésnapjára, 2014-ben az olasz posta Nutellás bélyeget bocsátott ki. 

 

8. Arra is van megoldás, ha megdézsmálják a készletünket 

Daniel Schobloch bútortervező tervezett egy, az üveg tetejére illeszthető zárat. Az ötlet egyik barátja unszolására született, aki folyamatosan arról panaszkodott, hogy gyerekei rájárnak a Nutellájára. Az eszközt annyira felkapták, hogy a tervező az interneten is forgalmazni kezdte. 

 

Forrás: Mental Floss

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A Nutella, mint hajfesték??

A Nutella, mint hajfesték??

Nézd meg az Instagramos videót!
A Nutella vajon kence vagy desszert?

A Nutella vajon kence vagy desszert?

Fontos kérdés, meg kell vitatni. Itt az idő, hogy Te is állást foglalj! (Feltéve, ha imádod a Nutellát és rendszeres fogyasztója vagy. Vagy épp erre készülsz.)

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!