Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

A Nutella vajon kence vagy desszert?

Fontos kérdés, meg kell vitatni. Itt az idő, hogy Te is állást foglalj! (Feltéve, ha imádod a Nutellát és rendszeres fogyasztója vagy. Vagy épp erre készülsz.)
2016. November 11.

Fontos kérdés lett ez, meg kell vitatni.

Kétségkívül a világ egyik kedvenc édessége a Nutella, sokan sokféle képen fogyasztják; csak 2013-ban összesen 160 országban mintegy 800 millió tonna (362873896 kg) fogyott belőle. Egy ilyen közkedvelt édességről rengeteg vélemény születik (negatív és pozitív is). Az utóbbi időben az embereket a Nutellával kapcsolatban leginkább az a kérdéskör foglalkoztatja, hogy vajon minek számít ez a csoda édesség? Egy kence, amit kenyérre kenünk vagy inkább a desszert kategóriába tartozik? 

A vita még a szakértőket is megosztotta és összezavarta. 1993-ig a desszert feltét (dessert topping) kategóriába sorolták, mivel anyavállalata, a Ferrero úgy vélte, hogy úgy édes kenőke, mint a méz, a dzsem vagy a gyümölcslekvár. De nem csak magával a kategóriával van a probléma. Ha feltétként tekintünk a Nutellára – ahogy a fejesek megállapították – akkor a fogyasztásának a mértéke csökkentésre szorul: 2 evőkanál helyett csak 1 az ajánlott, mivel 2 evőkanál ebből a krémes, csokis finomságból (melynek fő összetevői a cukor, a pálmaolaj és a kakaó) 200 kalóriát, 11g zsírt és 22 g szénhidrátot tartalmaz.

Sokak szerint azért sorolhatjuk a kencék közé, mert egyrészt az üvegén is ez szerepel, másrészt nem csak desszertként, hanem a nap bármely szakaszában fogyasztható. Viszont ezzel a felfogással mások szembe mennek: számos evés utáni finomság (vagyis DESSZERT) alapanyaga a Nutella. És akkor még nem beszéltünk azokról, akik szerint a Nutella nem más, mint egy kence a desszertekhez. 

Az amerikai Food and Drug Administration is tanácstalan a helyzetet illetően, így az emberekhez fordul segítségért: mostantól 2017. január 3-ig egy nyílt véleménynyilvánító rendszert vezetnek be, ahol mindenki elmondhatja, hogyan látja a csokis-mogyis finomság helyzetét. Itt az idő, hogy Te is állást foglalj! Ezen az angol nyelvű oldalon lehet kommentelni.

 

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Nutellás bögrés süti csak 4 hozzávalóból

Nutellás bögrés süti csak 4 hozzávalóból

És csak 5 perc! Még a legédesszájúbbak is boldogok lesznek.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!