Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Ételek, amelyek régen teljesen máshogy néztek ki – 2. rész: közkedvelt fogások

2019. October 10.

Ahogy múlnak az évtizedek-évszázadok, nem csak mi, emberek változunk, hanem a mindennapi betevőnk is jelentős átalakuláson ment, illetve megy át. Ha visszacsöppennénk a múltba, elcsodálkoznánk: egyes ismerősen csengő ételekre rá sem ismernénk. És most nem csupán készételekre gondolunk, bizonyos zöldség- és gyümölcsfajták is teljesen megváltoztak a nemesítés következtében. Tegnap időgépbe pattantunk, és megnéztük, milyen zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztottak őseink, ma pedig pár kész finomság eredeti formájának járunk utána. 

 

A mályvacukor eredetileg orvosság volt

Fotó: 123 RF

A mályvacukor régóta ismert étel, de az idő múlásával alaposan megváltozott. Az eredeti mályvacukor egy növényféle, amelyből az ókori görögök balzsamokat, kenőcsöket és gyógyszereket állítottak elő az időszámításunk előtti 9. század óta. Gyulladások kezelésére, fogfájásra és hashajtónak is használták. Az ókori egyiptomiak készítettek belőle először édességet mézzel és magvakkal keverve. Csak a 19. században nyerte el a mályvacukor a mai formáját, amikor is francia cukrászok a növény szárított gyökerét tojásfehérjével, cukorral és vízzel keverték össze, majd egészséges édességként kezdték árulni. A növényt viszont szárítani kellett felhasználás előtt, ez pedig igencsak hosszadalmas folyamatnak számított, ezért az 1950-es években zselatinra cserélték. Így született meg a mai mályvacukor.

 

A piték egykor nem voltak sem édesek, sem pedig gyümölcsösek, sőt részben még ehetők se…

Fotó: 123 RF

A pite eredetileg sós étel, Nagy-Britanniában még manapság is készítenek az eredetihez hasonló süteményeket. A „régi” pite tésztája tulajdonképpen ehetetlennek minősült. Liszt és víz keverékéből készült, a célja pedig annyi volt, hogy edényként szolgáljon a tölteléknek. Kemény és tökéletesen ízmentes burokra kell tehát gondolni – semmi roppanósság és omlósság –, amibe hús vagy hal került. Emellett létezett édes verziója is a középkori pitéknek, ám egészen a 18. századig cukor nélkül sütötték. 

 

Húskenyér érdekes hozzávalókból

Fotó: 123 RF

Az ókori rómaiak készítettek először húskenyérre emlékeztető ételt, amelyhez kenyeret, húst, fűszereket és bort kevertek össze. Idáig szép és jó, de azért tudni kell, hogy különböző állatok főtt agya is szerepelt a hozzávalók listáján… A formája inkább pogácsára emlékeztetett, és az ipari forradalomig leginkább maradékmentő ételként tekintettek rá. Belekerült az állatok minden olyan része, amely semmi másra sem volt jó – mondhatnánk, hogy ez volt a korszak virslije és parizere.

 

Esküvői torták

Fotó: 123 RF

Az esküvői torta meglepően régi hagyomány. Már az ókori rómaiak is készítettek „tortákat” az esküvőkre, de azok inkább egy mai scone-ra emlékeztettek. A tortának a szertartásban is volt szerepe, eltörték a menyasszony feje felett, ez pedig állítólag szerencsét hozott. A törést követően a fiatal pár fogyasztott egy keveset belőle, majd a vendégek összegyűjtötték a morzsákat – szintén szerencsehozó céllal. A középkorra a szokás sokat változott, de még mindig nagyon különbözött a ma ismerttől. A brit esküvői torták például gyakran édes bucik voltak, a legelső fennmaradt „esküvői torta” receptje pedig 1685-ből származik, és nem más, mint egy pite osztrigával, kakas tarajával és bárányherével töltve.

 

Az ősi curry 

Fotó: 123 RF

Az indiai curryt manapság leginkább csirke- vagy marhahúsból készítik jó sok fűszerrel. Krémes, szószos finomság, másként el sem tudnánk képzelni. Egy indiai ásatáson a régészek találtak egy sor 4000 éves edényt keményítőmolekulákkal és egyéb ételmaradványokkal. Így sikerült felfedezni a 4000 évvel ezelőtti curry receptjét, amely padlizsánból, kurkumából, gyömbérből és sóból állt mindösszesen. A kurkuma, a só és a gyömbér ma is alapfűszere, padlizsán is simán kerülhet bele, lehet, hogy nem is volt olyan rossz?

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!