Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Kutyakaja mítoszok – igen, kutyaétel-trendek is léteznek, de nem kell mindent elhinnünk...

2019. May 8.

A kutyusunkon egyértelműen látszik, hogy milyen az étrendje. Erről árulkodik bundájának fénye, egészségi állapota és aktivitási szintje. Így nem csoda, ha a szerető gazdik körében éppen úgy népszerűek egyes kutyaétel-trendek, ahogyan mi emberek is vakon követünk különböző hasznos vagy éppen értelmetlen táplálkozási irányzatokat. Ám sajnos a házi kedvencek esetén is igaz, hogy nem minden új trend tesz jót az egészségüknek, sőt. Cikkünkben a leggyakoribb nézeteket jártuk körül, és megnéztük, mennyi is a valóságtartalmuk.

1.állítás: a gabonamentes étrend magasabb fehérjetartalmú

Sajnos tény, hogy sok embereknek szóló diétaőrületet is átvesznek a háziállat-tulajdonosok. Minden bizonnyal jót akarnak és szeretetből teszik, csakhogy az állatoknak egészen másféle táplálékokra van szükségük, mint nekünk. Az emberi szervezet képes arra, hogy kisebb „építőkockákból” előállítson magának bizonyos fehérjéket, az állatok azonban nem, ez pedig a gabonamentes étrend esetén problémássá válhat. Amikor a gabonaféléket borsóval, babbal, burgonyával és más keményítőkkel helyettesítjük, azzal egyes tápanyagokat kizárunk az étrendből.

2.állítás: a házikoszt táplálóbb

Ez akár igaz is lehet, de inkább csak akkor, ha kutyánk étrendjét szakértő határozta meg. Attól még, hogy multivitaminokkal dúsítva, szénhidrátok, fehérjék és zöldségek keverékéből állítjuk össze a kutyus étrendjét, nem válik biztosan kiegyensúlyozottá.

3.állítás: a nagy gyártók termékei egészségtelenebbek

Lehet, hogy csábítóbban néznek ki, illetve divatosabbak is a kézműves állateledel gyártók szépen becsomagolt termékei, de ezek az ételek nem feltétlenül egészségesebbek a szupermarketekben kapható kommersz ebkosztnál. A kis gyártóknak ugyanis nincs meg minden esetben a lehetőségük arra, hogy átfogó és hosszú távú kutatásokat végezzenek termékeik piacra dobása előtt.

4.állítás: a nyers étel jobb a kutya emésztőrendszerének

A nyers étel előnyei nem mindig akkorák, hogy érdemes lenne vállalni a kockázatokat. A legtöbb visszahívott állateledel ugyanis nyers és fagyasztva szárított típusú, a visszahívás oka pedig legtöbbször a szalmonellás és lisztériás fertőzés. Ezek pedig nem csupán a háziállatunkra lehetnek veszélyesek, hanem ránk is.

5.állítás: a különleges fehérje jobb

A ritkább húsfélék csábítóbbaknak és érdekesebbeknek tűnhetnek, ám itt is az a probléma, hogy messze nem végeztek annyi kutatást ezekkel a húsokkal, mint az általánosan kaphatókkal. Ha a kutyusunknak valamilyen ételallergia miatt új fehérjeforrásra van szüksége, a legjobb először kikérni az állatorvosunk véleményét.

Forrás: purewow

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ezt a pasit és a kutyáját látni kell!

Ezt a pasit és a kutyáját látni kell!

Nem baj, ha nem tudsz angolul, a videó önmagáért beszél

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!