Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

„Dió-e” a kókuszdió?

2020. February 24.

Érdekes kérdésfelvetés, nemde? Különösen akkor van jelentősége, ha valaki allergiás az olajos magvakra, azaz egyáltalán nem mindegy, hogy akár egy falatot is fogyaszt-e belőle. 

 

Mi mindenre jó a konyhában?

A kókusz Magyarországon talán reszelék formájában a legismertebb, isteni kókuszos sütiket, desszerteket készíthetünk a felhasználásával. Sőt! Még a rántott csirke panírjába is csempészhetünk belőle egy keveset. Egyre népszerűbb a kókusztej és a kókusztejszín, amelyek remek alternatívát nyújtanak az állati eredetű tej kiváltására. Sokan egyébként összekeverik a kókusztejet és a kókuszvizet. Tévedés, hogy a kettő ugyanaz: utóbbi a kókuszdióból annak feltörésével nyerhető ki, a kókusztej viszont áztatással és préseléssel készül a kókuszbélből.

Folytatva a felsorolást, még nem beszéltünk a kókuszcsipszről, a reggeli müzli vagy granola szupersztárjáról. Sokan pedig zsiradékként kókuszzsírt (vagy más néven kókuszolajat) használnak, ugyanúgy süthetünk rajta – vagy akár benne –, mint olajban, jól hevíthető. 

 

Egészséges?

Mindenképpen! Gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, pozitív élettani hatású zsírokban és fehérjékben. Laurinsav-tartalma a koleszterinszint szabályozásában segíthet. Érdemes viszont hozzátenni, hogy kalória is jócskán található benne, azaz fogyókúrázók csak mértékkel, mérve és számolva fogyaszthatják. 

 

Idáig rendben, de akkor dióféle vagy sem a kókusz? 

„Technikailag” gyümölcsnek tekinthetjük a kókuszpálma termését, ha pedig nagyon alaposak szeretnénk lenni, úgy is mondhatjuk: csonthéjas gyümölcs. Ám a magvak definíciója is ráhúzható lenne, azaz bizonytalan a helyzet, valamennyi álláspont érvei megállják a helyüket. 

Igen ám, de ha valaki allergiás, pont nem számít, hogy éppen hogyan nevezzük, egy a lényeg: fogyaszthatja-e biztonsággal vagy sem? A válasz sajnos nem egyértelmű. Bár allergológiai szempontból nem sorolják a diófélék közé, a tapasztalatok azt mutatják, hogy keresztallergiaként megjelenhetnek allergiás tünetek azoknál, akik egyébként allergiásak a nyírfára, a mogyoróra és a dióra. Csak óvatosan! 

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

5 dolog, amelyre jó a kókuszolaj

5 dolog, amelyre jó a kókuszolaj

Mondunk 7 olyat is, amely hamis praktika.
Kedvenc kókuszos receptjeink

Kedvenc kókuszos receptjeink

Az Egyesült Államokban ma ünneplik a Nemzeti Kókusztorta Napot, így mi összeszedtük Nektek kedvenc kókuszos receptjeinket bloggereinktől.
A kókuszolaj csak méreg

A kókuszolaj csak méreg

Egy harvardi professzor szerint nemcsak, hogy nem előnyös, de színtiszta méreg a kókuszolaj.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!