Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Mindent tudsz az avokádóról?

2019. October 22.

Avokádó reggelire, salátába, pirítósra kenve vagy tojással megsütve… Se szeri, se száma a jobbnál jobb recepteknek, ráadásul a pozitív élettani tulajdonságairól is rengeteget cikkeznek. Valódi szupersztárrá nőtte ki magát, de vajon mindent tudunk róla? 

 

Illegális fakitermelést okoz

Akkorára nőtt az emberek igénye az avokádóra – különösen Amerikában –, hogy mexikói farmerek a több termőterület reményében irtani kezdték a fenyveseket. És mivel a növény sokkal több vizet kíván egy fenyőnél, ezért a korlátozott vízmennyiség egyre nagyobb hányadát fordítják az avokádók öntözésére. 

 

Egy év alatt érik be

Pár perc alatt megesszük, de egy évbe telik, amire a boltok polcaira kerül.

 

Nem eshet a földre

Az Egyesült Államokban a szabályozás kimondja, hogy az avokádók nem eshetnek le szedés közben a földre. Emiatt a betakarítást nem is lehet gépesíteni, kézzel szedik, ami persze növeli az eladási árat. 

 

Bandaháborúk is előfordulnak miatta

Egy mexikói drogkartell jelentős ültetvényt szerzett magának, és ezzel az ipar nagy hányadát uralja is. Korábban kis családi gazdaságok termesztették az avokádókat, a kartell az ő életüket alaposan megnehezítette.

 

Gyümölcs, nem zöldségféle

Rendszertani besorolása alapján az avokádó egymagvú bogyóféle, tehát gyümölcs. Ráadásul egyike azon kevés gyümölcsnek, amelynek magas a fehérjetartalma.

 

Teljes egészében ehető

Vitatkoznak még azon, hogy meg szabad-e enni az avokádó magházát. Több tanulmány szerint a gyümölcs minden része ehető, így a héja és a magháza is. Az olaja szintén sok mindenre használható.

 

Vaj helyett

Ha egy receptben vajat írnak, akkor a mennyiség felét kiválthatjuk avokádóval. Azért csak a felét, mert sütés közben a tészta csak a vaj hatására emelkedik meg, az avokádó erre alkalmatlan.

 

Számos fajtája van

Csak az Egyesült Államokban 16 fajtáját termesztik. Mindegyiknek más az ideális felhasználási módja, és máskor van a szezonjuk is.

 

Egyszerűen ellenőrizhető, hogy érett-e

Csak a rajta maradt szárvéget kell „kipiszkálni”. Amennyiben barna, akkor túlérett, ha zöld, abban az esetben pont jó, a túl halvány szín viszont azt jelzi, hogy nem elég érett a gyümölcsünk. 

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Kedvenc avokádós receptjeink

Kedvenc avokádós receptjeink

2017 nagy kedvence az avokádó volt, búcsúztassuk az évet egy válogatással

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!