Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

A kókuszolaj csak méreg

Egy harvardi professzor szerint nemcsak, hogy nem előnyös, de színtiszta méreg a kókuszolaj.
2018. szeptember 3.

A ketozók, a paleozók, a Whole30-azók étrendjében bombabiztos helye van a kókuszolajnak – sőt, azok is fogyasztják, akik lépést akarnak tartani a kajatrendekkel. Viszont már évek óta vitatott a kókuszolajt övező hype. Tele van telített zsírsavakkal. Az American Heart Association pedig 2017-ben egy közleményben kijelentette, hogy a telített zsírsavak megnövelik a szívmegbetegedések kockázatát, elzárják a vérereket.

Ezt támasztotta alá nemrég Karen Michels, a Harvard járványtani intézetének egyik professzora egy előadásában. Úgy véli, annak ellenére, hogy egészségesnek tituláljuk a kókuszolajat, a fogyasztása egészségügyi kockázatot vet fel. Hovatovább szerinte „ez a legrosszabb étel, amit ehetünk” mivel „színtiszta méreg”. Az előadásában kijelentette, nincs olyan tanulmány, amely a kókuszolaj jelentős előnyös hatásait bizonyítaná.

Nem kell viszont azonnal kidobnunk a doboz kókuszolajat – a vita még mindig nincs lezárva. Egy orvos, Mark Hyman például rajong az alapanyag előnyeiért, többek között, mert kiegyenlíti a hormonszintet, így támogatja a fogyást. Továbbá kutatások bizonyították, hogy a kókuszolajban található közepes láncú trigliceridek máshogy emésztődnek, mint egyéb telített zsírsavak.

Több kutatásra van szükség, hogy pont kerüljön az ügy végére. Addig is annyit tehetünk, hogy mértékkel fogyasztjuk a kókuszolajat.

via: Popsugar

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

5 dolog, amelyre jó a kókuszolaj

5 dolog, amelyre jó a kókuszolaj

Mondunk 7 olyat is, amely hamis praktika.
Kókuszolajon pirított, fehérborban párolt portobello gombaragu

Kókuszolajon pirított, fehérborban párolt portobello gombaragu

Vegán cottage sajttal, friss bazsalikommal. Steiner Kristóf receptje
Kedvenc kókuszos receptjeink

Kedvenc kókuszos receptjeink

Az Egyesült Államokban ma ünneplik a Nemzeti Kókusztorta Napot, így mi összeszedtük Nektek kedvenc kókuszos receptjeinket bloggereinktől.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.