Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

5 nyomós érv, hogy miért kell télen is napszemüveget viselned

2021. February 12.

A ruházati boltok és a szupermarketek csak szezonális árucikknek tartják a napszemüveget, és az eladók csodálkoznak, ha valaki ilyenkor szeretne beszerezni egyet. Pedig az UV-védelem télen sem elhanyagolható! Erre hívja fel a figyelmet a Magyar Látszerész Szövetség UV Extra Tél 2021 kampánya, amelyben a nonprofit szervezet szakértői idén is hangsúlyozni szeretnék, hogy az optikusok télen is a rendelkezésünkre állnak, legyen szó síszemüveg dioptriázásáról, 100%-ban UV szűrős szemüveglencséről vagy a minőségi napszemüveg kiválasztásáról. UV-védelem télen: miért érdemes tehát ilyenkor is napszemüveget viselni?

 

1. A biztonságos közlekedés érdekében

 

A napszemüvegek nemcsak a strandon és a sípályán védenek, de az autóban is ott kell legyenek egész évben. A kocsik szélvédői ugyanis leginkább csak a széltől védenek, az UV sugaraktól és a csillogástól csak minimálisan. A polarizált lencsék jelentik a legjobb megoldást a téli autóvezetéskor használt szemüveg esetében. A polárszűrő ugyanis a túlzott fényterheléstől és a visszacsillanásoktól is megvédi a szemet.

 

2. Betegségek elkerülésére

 

A szem számos degenerációját, így a pigmentek romlását és a kötőhártya elváltozását is okozhatja a napfénynek történő túlzott kitettség. A WHO a vakság legfőbb okozójaként tartja számon a hályogokat, amelyek kialakulásában nagy szerepe van az UV-B sugárzásnak. A napsugarak nemcsak a látást károsíthatják, de a szemkörnyéki érzékeny bőr megégése, akár bőrrák kialakulásához is vezethet. Fontos megjegyezni, hogy aki szemüveges, az az optikai lencséjére is kérhet UV védő réteget, így 100%-os biztonságban lehet a mindennap viselt szemüvegében is anélkül, hogy napszemüvegre váltana.

 

3. A télen erősebben visszaverődő sugarak miatt

 

Nyáron a sokszínű környezetünk, a növényzet, a talaj barna színe a napfénnyel érkező UV sugárzás egy részét elnyeli, ugyanakkor télen, a hóval és jéggel fedett környezet, a fehér szín és a csillogás miatt akár a teljes beeső UV sugárzás visszaverődhet, sokkal nagyobb mértékben terhelve a látószervünket. Sőt, télen alacsonyabban halad át a nap az égen, így azzal is számolnunk kell, hogy amikor nincs se hó, se jég a talajon, akkor is több közvetlen sugárzás juthat a szemünkbe az alacsonyabb beesési szög miatt.

 

4. Mert a nap akkor is sugároz, ha nem látszik

 

Az előző pontban említett veszély akkor is fennáll, ha éppen nem látjuk a napot az égen, ugyanis a napsugarak felhős időben is eljutnak a földre. Téli sportok esetében ráadásul a nagyobb tengerszint feletti magasság miatt erősebbek az UV sugarak, így ilyenkor az okuláris migréntől és az akár egy hétig is eltartó hóvakságtól is óvnunk kell magunkat. Ezért kihagyhatatlan lépés a téli arcápolásból is a fényvédelem! 

 

5. A különösen érzékeny szemkörnyéki bőr védelmében

És ez nem csak egy esetleges megégés miatt fontos tény. Ha nem viselünk napszemüveget, ösztönösen hunyorgunk, hogy védjük a szemünket a túl sok fénytől. És amíg a hunyorgás, valamint a következtében kialakuló ráncos szemkörnyék csak Clint Eastwoodnak áll jól, addig egy jól megválasztott napszemüveg mindenkinek.

Forrás: Drive Me Baby

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Télen se feledkezzünk meg a megfelelő hidratáltságról

Télen se feledkezzünk meg a megfelelő hidratáltságról

Meglepő, de a tej az egyik legjobb választás.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!