Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Kamut egyszeregy – mit kell tudni erről a búzaféléről?

2021. január 18.

A kamut a Khoresan búza egyik fajtája, amelyet egy apa-fia páros kezdett el termeszteni az Egyesült Államokban. A Khoresan búza Irán Khoresan tartományából származik, nagyobb szemű a legtöbb gabonafélénél, és különösen gazdag fehérjében, rostban, B-vitaminban, mangánban, valamint vasban. Könnyen emészthető, és ami még fontosabb, változatosan felhasználható, manapság készül belőle pizzatészta és például sör is.

 

Mit készíthetünk belőle?

Mindent, amit teljes kiőrlésű lisztből szoktunk. A lisztből süthetünk palacsintát, süteményt, kenyeret, sőt zsemlemorzsa is kapható belőle, amivel panírozhatunk, vagy használhatjuk húsgombócok kötőanyagának.

 

Milyen az íze?

Hasonló a hagyományos búzához, és egy kicsit emlékeztet a pirított dióra. 

 

Hogyan tároljuk?

Légmentesen zárható dobozban, esetleg a dobozt betehetjük a hűtőszekrénybe. Figyeljünk a szavatossági idejére.

 

Egészséges?

A többi ősgabonához hasonlóan tele van hasznos tápanyagokkal, gazdag fehérjében, cinkben, foszforban, magnéziumban, B1- és B3-vitaminokban, szelénben, mangánban és egy sor antioxidánsban. Fontos tudni viszont, hogy nem gluténmentes. 

 

Forrás: the spruce Eats

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Top 10 gluténmentes gabona - nem is hitted volna, hogy ilyen sok van!

Top 10 gluténmentes gabona - nem is hitted volna, hogy ilyen sok van!

Nem is gondoltad volna, hogy ennyiféle gabona létezik, ráadásul mind gluténmentes! Ismerjük, hát meg őket sorban és használjuk is a következő kenyérsütésnél!

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.