Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Hallottál már a pegán étrendről?

2022. July 23.

A vegán életmódot senkinek sem kell bemutatni, és azzal is nagyon sokan tisztában vannak, hogy mi is az a paleo táplálkozás. De mi történik, ha a kettőt ötvözzük? Ez lesz a pegán étrend! Nem kell rosszul éreznünk magunkat, ha még nem hallottunk róla, viszonylag friss módszer, és itthon talán kevésbé ismert. 

A vegán étrend nagyon sok megkötéssel jár, aminek következtében az így táplálkozók sok esetben nem jutnak elég fehérjéhez, kalciumhoz, Omega–3 zsírsavhoz, D- és B–12-vitaminhoz. Ezt valahogyan ellensúlyozniuk kell, különben vitaminhiány, hormonzavarok, levertség jelentkezhetnek.

A paleo étrendet az 1970-es években találták ki, és nem annyira rettenetesen szigorú. Gyakorlatilag azt szabad enni, amihez kőkorszaki őseink is hozzájuthattak.

 

Tipp: Ezek a hírességek tértek át a paleo étrendre

 

A pegán étrend szerint az elfogyasztott étel 75%-a növényi, 25%-a pedig állati eredetű, utóbbi élelmiszerek is szabadon, természetes takarmányon tartott állatokból kell, hogy származzanak. Ami tiltott, az a sör, a tej, a magas keményítőtartalmú zöldségfélék magas glikémiás indexszel. A vegán étrendben alapvető szerepet betöltő hüvelyesek fogyasztása nem kötelező, növényi fehérjéiket helyettesíthetjük állati fehérjékkel. Egyesek szerint a gluténnak sincs helye a pegán étrendben, de ez a kisebbségi vélemény, a glutén a többség szerint megengedett, sőt a gabonaféléket kimondottan fontosnak tartják rosttartalmuk miatt. A zsírok forrása az olívaolaj, a magvak és az avokádó lehet.

Az étrend megalkotója szerint mindez kevésbé extrém, éppen ezért kiegyensúlyozottabb és fenntarthatóbb étrend, mint a vegán vagy a paleo.

 

Kapcsolódik: 

8 fontos tény a paleo étrendről

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Hallottál már a flexitáriánus étrendről?

Hallottál már a flexitáriánus étrendről?

Jó hosszú és kellően idegen szó, de vajon mit eszik, aki ezt követi?

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!