Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

8 fontos tény a paleo étrendről

Mielőtt belevágnánk, néhány dolgot érdemes tudni.
2018. May 18.

1.Egy aranyszabály van: Amit az ősember evett, azt esszük mi is. Tehát húst, halat, zöldségeket, gyümölcsöt. De sajnos, az előembereknek nem volt lehetőségük édességboltba járni.

2.A gabonák az első számú ellenség: A glutén és a lektinek miatt. A profik szerint nemcsak az ételérzékenyeknek nehéz ezeket a fehérjéket megemészteni.

3.Nagyon költséges lehet: A paleosok az olyan hívószavakat keresik a termékeken, mint a bio, a szabadon tartott, a hormonmentes. Ezekkel a termékekkel viszont könnyen magasba szökhet a végösszeg.

4.Betegnek érezhetjük magunkat: Minden különleges étrend kezdetekor fel kell készülnünk az első heti fejfájásra. Ez, és a hangulatingadozás az élelmiszermegvonás következménye. A szervezetünk hozzá volt szokva bizonyos élelmiszerekhez, de ha ezek egy részét már nem kapja meg, beletelik néhány hétbe, amíg akklimatizálódik.

5.Átgondoljuk, mit vélünk egészségesnek: Ha eddig úgy véltük a puffasztott rizs mogyoróvajjal egészséges uzsonna (mert egészséges zsírokat tartalmaz, és alacsony a kalóriaértéke), csalódnunk kell. Mivel hüvelyeseket és gabonát tartalmaz, így a paleo étrendben sajnos nincs helye.

6.Lehet, hogy nem fogyunk: A túlevés akkor sem jó, ha paleos ételeket eszünk. Itt is figyelni kell a mértékletességre. Viszont ha még így sem megy lejjebb a mérlegen a szám, ne boruljunk ki – valószínűleg a zsír megy le és épül az izomzat. Ilyen esetben még súlygyarapodást is tapasztalunk, hiszen az izom nehezebb, mint a zsír.

7.Figyelni kell a tápanyagbevitelre: Mivel a paleo étrendben több ételcsoport (pl.: tejtermékek) fogyasztása is tilos, így könnyen tápanyaghiány léphet fel, ha nem figyelünk oda. Különösen a D-vitamin és a kalcium bevitelére kell figyelnünk.

8.Nem minden szénhidrát rossz: Nemcsak a gabonák tartalmaznak szénhidrátot – sok zöldség és gyümölcs is. Ez viszont nem rossz dolog. A ketoval ellentétben itt nincs korlátozva a szénhidrátbevitel, csak arra figyeljünk, honnan nyerjük a szénhidrátot. A banán, az alma, és a keményítős zöldségek is elfogadottak.

via: Delish

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

3 hozzávalós paleo desszert

3 hozzávalós paleo desszert

Két étkezés között egy kis csokis energia

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!