Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Vajon milyen étrenden éltek a világ legidősebb emberei?

2022. April 18.

Egy brit vállalat, az Eden’s Gate eldöntötte, hogy onnan közelíti meg a hosszú élet titkának kutatását, hogy megvizsgálja, miként táplálkoztak a kirívóan hosszú életet megélő emberek. 6 100 év feletti szépkorút választottak ki, a vizsgálat alapján pedig arra jutottak, hogy hosszú életük négy alapvető dologra vezethető vissza. Ez a négy a mozgás, a társadalmi és anyagi helyzet, a stresszfaktor és az étrend. A fenti okok nagy részén nehezen tudunk csak saját erőnkből változtatni, ám az étrendünket viszonylag jól tudjuk alakítani. Sok ételről és alapanyagról leírtuk már mi is, hogy fogyasztásukkal megnyújthatjuk a várható élettartamunkat. Ilyenek az olajos magvak, a bogyós gyümölcsök vagy például a halak, mivel ezek nemcsak megadják a szervezetünknek szükséges tápanyagokat, de erősítik immunrendszerünket, valamint javítják szívünk állapotát is. A legalaposabban Jeanne Louise Calment étrendjét elemezte ki a fent említett vállalat a kutatás során, mivel 122 évével ő volt az egyetlen résztvevő, aki a 120 éves korhatárt is meghaladta.

 

Tipp: Tudtad? Nem minden zsír rossz! Sőt! Mutatjuk az egészséges választásokat

 

A hosszú élet három titka

Az 1997-ben elhunyt, francia Jeanne Calment saját állítása szerint szokatlanul hosszú életét az olívaolajnak köszönhette. Az olívaolaj gazdag egészséges zsírokban, antioxidánsokban, óvja szervezetünket a szívbetegségektől, illetve csökkenti a sztrók kockázatát is.

Étrendjének egy másik meghatározó eleme a vörösbor volt, mint oly sok franciának. A vörösborról is azt tartják, hogy egészséges a szívünknek és tele van antioxidánsokkal, bár fogyasztása csak mértékkel ajánlott még támogatói szerint is.

Az utolsó tipp az édesszájúaknak fogja elnyerni a tetszését, mert ez bizony a csokoládé. A vörösborhoz hasonlóan erről is sokan állítják, hogy fogyasztása jót tesz a szívünknek és az immunrendszerünknek. Jót tesz sportolás előtt és az agyműködésünket is serkentheti, mivel támogatja a keringési rendszerünket, azaz a vér cirkulációját a szervezetünkben.

Ezek alapján akkor töltsünk magunknak egy pohár vörösbort, locsoljuk meg a salátánkat egy kis olívaolajjal, és desszertnek a csokiról se feledkezzünk meg.

 

Témába vág: 

Sirtfood-diéta: fogyókúra csokoládéval és vörösborral

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Életkori változások, amelyek befolyásolják az idősek étkezési szokásait

Életkori változások, amelyek befolyásolják az idősek étkezési szokásait

Az idő előre haladtával folyamatosan változnak testünk igényei.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!