Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Fehértől a feketéig – Mi jellemzi az 5 ismert csokitípust?

2022. February 27.

A táblás csokik közül sokan csak az ét- és tejcsokit ismerik, esetleg kis gondolkozás után beugrik még a fehér csoki is. Ennél azonban több fajtával is találkozhatunk, ha kicsit beleássuk magunkat a témába. Nézzük, hogyan lehet felosztani a csokikat annak édesítőszer- és kakaótartalma alapján.

 

Édesítetlen csokoládé

Az összes csoki így kezdi pályafutását, előállítása meglehetősen munkaigényes folyamat. Az első lépés a kakaóbab betakarítása. Ehhez leszüretelik a fákról a hüvelyeket, minden hüvely 50-100 szem kakaóbabot tartalmaz. Ezt aztán fermentálják, szárítják. Ekkor utazik a kakaóbab a csokigyárba, ahol megpirítják, összetörik és megtisztítják. Utána megőrlik, ennek eredménye egy sűrű massza lesz, ami kihűlve tömbökké áll össze. Nem adnak hozzá cukrot, ez 100%-ban csak kakaó, melynek 50%-a zsír, azaz kakaóvaj formájában található meg benne. Íze keserű, és csak sütéshez használják ebben a formájában.

 

Félédes vagy keserédes csokoládé

Legalább 35%-os kakaótartalommal bír, de a kakaótartalom nem mutatja meg önmagában, hogy milyen minőségű a termék. A kakaó mellett kerül bele cukor, tejpor, szójalecitin is. Szintén sütéshez és cukrászipari termékek előállításához használják.

 

Fekete csokoládé

Ez olyan félédes csoki, ami nem tartalmazhat tejtermékeket, viszont több benne a kakaó, általában legalább 55%. Ezt sütés mellett önmagában fogyasztásra is árulják.

 

Témába vág: Gondoltad volna, hogy a fehér csokinak köze van az I. világháborúhoz?

 

Tejcsoki

Legalább 15%-nyi kakaó mellett cukrot és tej- vagy tejszínport tartalmaz. A tejtermék azért kerül a gyártás során mindig por formájában a csokiba, mert ez utóbbi nem igazán szeret folyékony tejjel keveredni. Szintén van, aki sütésre használja, de elterjedtebb táblás csokiként és hasonló édességként.

 

Fehér csoki

Kakaó helyett kakaóvajból készül legalább 20%-os arányban, de emellett van még benne tejpor és cukor is. Elég megosztó fajta, vannak, akik imádják, mások ki nem állhatják, sőt egyesek nem is tekintik igazi csokinak. 

 

Készíts egy csokis finomságot: 

Csokival minden jobb: 7 szuper csokoládés desszertet mutatunk a hétköznapok megédesítésére

 

Forrás: the kitchn

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ha csokit eszel, lehetőleg ne bűntudattal tedd!

Ha csokit eszel, lehetőleg ne bűntudattal tedd!

Mikuláskor is többet árthat, ha lelkiismeret-furdalással majszolod az édességeket!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!