Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Vajon miért olyan ellenállhatatlan a belga csoki?

2022. June 26.

Gondoljunk csak bele, hány különböző csokis finomságot készítenek Európában! Az olaszoknak ott a híres csokis-mogyorós Nutella, a svájciaknak a tejcsoki, az osztrákoknak a forró csoki, és persze nem hagyhatjuk ki a a felsorolásból a belga csokit sem. Belgium az egész világon ismert és elismert csokoládéi minősége, választéka és mennyisége miatt. Az ország ezt történelme egy nem épp dicső szakaszának, a gyarmati időknek köszönheti. Bár elsősorban a briteket és a franciákat tartjuk nagy gyarmatosító nemzeteknek, de Belgium is jelentős afrikai gyarmatokkal bírt a II. világháború utáni időkig. Ezen gyarmatoknak volt része a Belga Kongó, ahol a világ legjobb kakaóbabját termesztik. Mivel egészen kiváló minőségű alapanyag állt rendelkezésükre, a belgák el is kezdték készíteni a magas minőségű csokoládékat, sőt még a svájciak is tőlük lesték el a csokikészítés fortélyait. A belga csoki hírességének emellett sok más egyéb oka is van, mutatjuk! 

 

Belgiumban nagyon régóta készítenek csokit

Egy svájci utazó visszaemlékezései szerint Brüsszelben már 1697-ben felszolgáltak forró csokit, tehát a belgák már a XVII. században készítettek csokikat – és ezt az évszázados felgyülemlett szaktudást kamatoztatják a mai napig.

 

Hatalmas a megtermelt mennyiség 

Évente 270 ezer tonna csoki készül Belgiumban, és 2000-nél is több csokibolt található az országban. Persze nem használják fel mind otthon, 2017-ben 3 milliárd dollár értékben exportáltak csokit, amivel a világ második legnagyobb csokiexportőrének számítanak. Belgium földrajzi helyzete révén könnyen tudja teríteni a termékeit Európában, illetve tengerpartja miatt Amerikában is.

 

Nem félnek újítani

Jean Neuhaus, aki igazándiból svájci volt, gyógyszertárában kezdett el először fekete csokit árulni 1857-ben. Nem finomságként, hanem orvosságként. Ez önmagában sem volt rossz ötlet, az pedig egyenesen zseniális húzásnak számított, hogy a nem túl kellemes ízű piruláit is bevonta csokival, így kevésbé fanyalogtak a vevői. Ezek a csokival bevont gyógyszerek aztán olyan sikeresek lettek, hogy hamarosan a gyógyszert elhagyta, és ő lett Belgium első csokimestere.

 

Érdekesség: Tényleg belehalhatunk a túlzott csokievésbe?

 

A belgák találták fel a bonbont

1912-ben hunyt el a feljebb már említett Jean Neuhaus, de unokája, akit szintén Jeannak hívtak, továbbvitte a csoki szeretetét, és megalkotta a világ első pralinéjét, azaz töltött csokiját, ami azonnali siker lett. Máig kedvelt luxustermék és ajándék.

 

A belga csokinak általában magasabb a kakaótartalma

A belga csokik sötétebb színűek és keserűbbek a svájci csokiknál, ennek oka a magasabb kakaótartalmuk. A belga csokikészítők a mai napig nem hajlandóak mással helyettesíteni a kakaóvajat, pedig az EU már 2000 óta ezt írná elő nekik. Más csokikészítők a kakaóvaj akár 5%-át is kiváltják egyéb növényi zsírokkal, a belgák viszont változatlanul 100%-ban kakaóvajból készítik a csokit.

 

Ez is csoki: 

Vajon miért nem olvad meg sütés közben a csokicsepp?

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Imádod az édeset, de megkóstolnád a csoki...spagettit is?

Imádod az édeset, de megkóstolnád a csoki...spagettit is?

Hiánypótló a molekuláris gasztronómia ezen újdonsága.
Csoki, bor, tea? Mind lehet egészséges!

Csoki, bor, tea? Mind lehet egészséges!

Iktass be olyan előnyös csemegéket is, mint a bogyós gyümölcsök!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!