Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Miért tűnik néha „porosnak” a csoki?

2021. August 26.

A boltban vásárolt csokikat kibontva néha megfigyelhetjük, hogy a felszínük világosabb, és az állaguk is mintha kissé olvadtnak tűnne. Vajon mitől lehet ez?

A magyarázat, ahogy lenni szokott, elég egyszerű. Akkor lesz ilyen a csoki, ha a benne található zsír kiválik. Amennyiben meleg helyen tároljuk (vagy tárolják az üzletben), és a zsír – azaz a kakaóvaj – megolvad, elválik a többi hozzávalótól, majd külön hűl vissza. A hűlés során kiválik a csoki felszínére, és ez alkotja a világosabb, megszokottól eltérő állagú felszínt.

Hasonló folyamat az is, amikor a túl sok nedvesség hatására a cukor kikristályosodik, ennek az a külső jele, hogy a csoki egy kicsit pöttyös lesz.

Pánikra azonban semmi ok, ezek a külsőségek nem jelentenek semmiféle veszélyt. Bár nem annyira étvágygerjesztő az ilyen csoki, és az íze is kissé más lehet, de semmi esetre sem árt az egészségünknek. Ha mégsem szeretnénk megenni, használjuk fel sütésre, arra a célra tökéletes lesz. 

 

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Mi lehet a háttérben, ha állandóan csokit kívánsz? 

Mi lehet a háttérben, ha állandóan csokit kívánsz? 

Neked is vannak olyan időszakaid, amikor úgy érzed, majd megőrülsz egy kocka csokoládéért? Nem feltétlenül a gyenge akarat áll a háttérben!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!