Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Mi lehet a háttérben, ha állandóan csokit kívánsz? 

Neked is vannak olyan időszakaid, amikor úgy érzed, majd megőrülsz egy kocka csokoládéért? Nem feltétlenül a gyenge akarat áll a háttérben!
2021. April 28.

Persze, mindannyian tudjuk, hogy a csokoládé egyike a legjelentősebb comfort foodoknak, azaz azoknak az ételeknek, amelyekkel jutalmazni vagy éppen vigasztalni szoktuk magunkat. Azonban nem ritkán ezen túlmutató, valós fiziológiás oka van annak, hogy kívánod a csokit. 

Éhség

Az egyik legkézenfekvőbb, hogy szimplán csak éhes vagy. Ha leesett a vércukorszinted (pláne ha egyik pillanatról a másikra), a szervezeted azonnal orvosolni szeretné a problémát, amit a legkönnyebben gyorsan felszívódó szénhidrátokkal tud megtenni. Ilyen például a csoki. 

Hormonok

Hölgyeknél a kívánósság sokszor jelez hormonális változásokat. A terhesség vagy a menstruáció előtti időszak egyaránt okozhatja a csoki iránti olthatatlan vágyat. Az ösztrogén-, valamint a progeszteronszint változása egyaránt megborítja a szervezetet, így ne csodálkozzunk, ha szervezetünk tápanyagigénye is megváltozik! Ezen kívül sokaknak kell megküzdeniük a PMS-sel is, azaz a menstruáció előtti rosszkedvvel, enerváltsággal. A csokoládé szerotonin, azaz boldogsághormon termelésére ösztönzi az agyat, ami enyhíti a PMS tüneteit. 

Fotó: 123 RF

Magnéziumhiány

Ugyan sokak fejében úgy él a csokoládé, mint valami bűnös, egészségtelen dolog, az igazság az, hogy a jó minőségű csoki kifejezetten jót tesz a szervezetnek. Azt is érdemes tudni, hogy csoki és csoki között is hatalmas különbségek vannak. Természetesen az étcsokiban található a legtöbb kakaó, ezt sokszor már a csomagolás elején is feltűntetik. Ugyanakkor egy feldolgozott tejcsoki akár 10% alatti kakaótartalommal “büszkélkedhet”, ami azt jelenti, hogy a többi összetevő lényegében cukor, zsír és egyébb feldolgozott anyagok. A jó minőségű csoki rendkívül gazdag magnéziumforrás, tehát ha kizártad a lelki eredetű gondokat, stabilnak gondolod a vércukorszintedet, és hormonálisan sem indokolja semmi a falási rohamaidat, bátran gyanakodhatsz magnéziumhiányra – pláne, ha tapasztalsz mellé izomrángást, tikkelést, ingerlékenységet vagy kritikus fáradtságot. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Csokirajongók, figyelem! Ma van a csokoládé világnapja

Csokirajongók, figyelem! Ma van a csokoládé világnapja

Bloggereink 8 csupa csoki receptjével kívánunk nagyon boldog csokinapot!
Tippek a tökéletesen egyenletes olvasztott csokoládéért

Tippek a tökéletesen egyenletes olvasztott csokoládéért

Profi házi csokiöntet az édesszájúaknak

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!