Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Miért nem szabad mézet adnunk a kisbabáknak?

2019. október 7.

Hiába egészséges élelmiszer a jó minőségű méz, kisbabák esetén egy bizonyos korig tiltólistán szerepel. Az ok a mézben található baktériumokban keresendő, illetve egészen pontosan abban, hogy a kicsik emésztőrendszere nincs felkészülve a baktériumok kezelésére. 

 

Mi a gond a mézzel? Természetesen semmi, ha felnőttekről vagy idősebb gyerekekről van szó. Babákra viszont – annak ellenére, hogy tele van antioxidánsokkal, és alapvetően igen egészséges természetes édesítőszer – veszélyes lehet clostridium tartalma miatt. Ez a baktérium a porban és a termőföldben él, ezért gyakran beszennyezi a mézet is. Egy felnőtt szervezet képes keresztülhajtani magán a baktériumot, mielőtt az problémát okozhatna, de egy kisgyerek szervezete erre nem képes. A kezdetben fejletlen emésztőrendszer nem tudja kezelni a baktériumot, így az botulizmust (köznapi néven kolbászmérgezést) okozhat, amelynek sajnos akár komoly következményei is lehetnek. Jellemző tünetei a levertség, az elernyedt izmok, a szokottnál halkabb sírás és a szorulás.

 

Tehát a méz minden formában tiltólistás a baba 12 hónapos koráig, szerencsére helyette bőven találunk még édes és tápláló ételeket, amelyeket nyugodt szívvel adhatunk nekik. Kezdetnek jó választás lehet a banán vagy a főtt édesburgonya, mindkét élelmiszer 6 hónapos kortól ajánlott.

 

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A gyerek, ha kiszabadul

A gyerek, ha kiszabadul

Bezzegh Éva írása, benne egy kedvenc nyári recept: fetás sült paprikakrém leves

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?