Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Savanyút a tányérra! Együnk minél több savanyított finomságot ősszel és télen!

2019. October 6.

Fermentálni manapság óriási divat: a legmenőbb séfek és gasztroblogok hirdetik a savanyított, erjesztéssel készülő zöldségek nagyszerűségét. Bár a fermentálás alapvetően tartósítási eljárás, ne feledjük, hogy az így készült élelmiszerek nagyon-nagyon egészségesek is. Lássuk, miben rejlik pozitív élettani hatásuk!

Tele vannak vitaminnal

Erre pedig hatalmas szükségünk van az őszi-téli időszakban! A savanyú káposzta rengeteg C-vitamint tartalmaz, de a többi savanyúság sem szűkölködik vitaminokban és ásványi anyagokban. Azaz tökéletes immunerősítők, így ha sok savanyút fogyasztunk, jó eséllyel elkerülhetjük a télen oly gyakori vírusos-megfázásos betegségeket. Céklát, paprikát, lila hagymát, gyöngyhagymát is választhatunk a kedvenc káposztánk mellé.

Antioxidánsok

Az egyik legjobb antioxidáns savanyúság a cékla. Gyönyörű színe már eleve jó kedvre derít a szürke téli napokon, az pedig már csak hab a tortán, hogy ezzel a finom lila zöldséggel még a szabad gyökök ellen is hatékonyan felvehetjük a harcot.

Probiotikumok

Ha mégis belefutottunk egy bakteriális fertőzésbe, a gyógyszerszedést valószínűleg nem ússzuk meg. Ha antibiotikumot kell szednünk, orvosunk valószínűleg valamilyen probiotikus készítmény egyidejű fogyasztását is javasolni fogja. Jó hír, hogy bélflóránk regenerálódását természetes úton is támogathatjuk, ugyanis a savanyúságok rengeteg élettani szempontból pozitív hatású baktériumot tartalmaznak. Megelőzésre is tökéletesek!

Kevés kalória van bennük

A fogyókúrázók számára egyáltalán nem mindegy, hogy az amúgy egészséges élelmiszerek mennyire hizlalnak. Szerencsére a savanyúságokkal alig viszünk be plusz energiát a szervezetünkbe, ezért bátran beépíthetjük az étrendünkbe akkor is, ha minden kalória számít.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

8 savanyúság a tányérra

8 savanyúság a tányérra

Remekül ellensúlyozzák a húsok szaftosságát.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!