Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Ez az 5 szezonális zöldség sütve a legfinomabb

2019. November 15.

A rendszeres zöldségfogyasztás elengedhetetlen fontosságú, ha fittek és egészségesek szeretnénk maradni, de valljuk be, ha mindig egyféleképpen készítjük el az adott zöldséget, hamar unalmassá válhat. Mindenképpen iktassunk be a napi rutinba nyers zöldségféléket – reggelire, vacsorára, főétkezés mellé salátaként –, de persze a hőkezeléstől sem kell visszariadni. Egyet nem érdemes: bő vízben agyonfőzni, inkább pároljuk, gőzöljük a zöldségeket. Vagy süssük! Sok-sok olyan szezonális alapanyagból válogathatunk most is a piacon, amelyek sütve-karamellizálódva, belül puhán, kívül ropogósan a legízletesebbek. Mutatjuk az 5 kedvencünket.

1.Sütőtök

Kezdjük a legegyértelműbbel, a sütőtökkel, hiszen ennek a zöldségnek még a nevében is szerepel a sütés kifejezés. Hosszában kettévágva vagy megpucolva, felkockázva is megsüthetjük. Egy kevés (sütésre alkalmas) olívaolajjal érdemes összeforgatni, a fűszerezés attól függ, hogy milyen ételhez használjuk majd fel. Sós ételekhez az alapvető só mellett bors, fokhagyma-granulátum, zöldfűszerek – kakukkfűvel, rozmaringgal, zsályával isteni! – és tört csili kerülhet rá. Ha pedig édességként készítenénk el, válasszunk fahéjat, mézeskalács ízű fűszerkeveréket, szegfűszeget, szegfűborsot vagy ízlés szerint egy kevés nádcukrot az extrán karamellizált élményért.

2.Kelbimbó

A szemeket mossuk meg, szárukat és külső leveleiket vágjuk le, majd hosszában felezzük el mindet. Jöhet rájuk némi olívaolaj, durva szemű só és bors, majd terítsük ki egy sütőpapírral bélelt sütőlemezen. Néhányszor forgassuk át, süssük puhára, hagyjuk, hogy a vágott oldaluk szépen megbarnuljon.

3.Brokkoli

A kelbimbó mellett bizony a brokkoli is mennyei sütve! Tisztítsuk meg, szedjük kis rózsáira, majd sütőpapíron, kevés olívaolajjal és sóval süssük puhára. És egy talán extrémnek hangzó, de kipróbálásra annál inkább érdemes ötlet: reszeljünk rá bio narancshéjat, remekül passzol a brokkoli ízéhez.

4.Karfiol

Hasonlóan készítsük, mint a kelbimbót és a brokkolit. Sőt, egészben is megsüthetjük, ilyenkor viszont előzőleg egy nagy lábasban érdemes előfőzni a fejet. A szokásos fűszerek mellett a curry fűszerkeverék az egyik legjobb választás, keverjük el kevés olívaolajban, majd ecseteljük be vele a az egész vagy rózsáira szedett karfiolt.

5.Cékla

Igaz, hogy egészben sütve hosszabb elkészítési idővel kell számolnunk, de ha eleve használjuk a sütőt, csak dobjuk a tepsi mellé az egyesével alufóliába csomagolt fejeket, így időt és energiát is spórolunk. Ha gyorsabb megoldásra van szükség, természetesen darabokra vágva is megsüthetjük.

Mire használhatjuk a sült zöldségeket?

Az így elkészített zöldségek szuperek önmagukban köretnek, de további hozzávalókkal összekeverve langyos salátának is tálalhatjuk. A brokkoli és a kelbimbó finom például citrusokkal, balzsamecetes dresszinggel. A sütőtököt sütés után pürésítsük le, majd így használjuk fel édes és sós ételekhez. És egy utolsó tipp: a zöldségkrémlevesek szintén ezerszer finomabbak, ízesebbek, ha nem nyers, hanem sült zöldségekből készítjük.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!