Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Savanyú káposzta, a vitaminbomba

2018. November 9.

Kínában már 2000 évvel ezelőtt ismerték a savanyú káposztát. Népszerűsége azóta is töretlen, hiszen ez az egyik legegészségesebb étel, amit télen fogyaszthatunk. Ráadásul a savanyítás nem csupán a tartósítás kérdését oldja meg, hanem az eljárás során a káposzta még számos olyan pozitív tulajdonságot felvesz, amelyekkel a friss káposzta nem rendelkezik.

A savanyú káposzta rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, rostokat, fehérjét, nátriumot, vasat, mangánt, folsavat, rezet, káliumot, valamint C6-, B- és K-vitamint. A savanyítás ideje alatt a mikroorganizmusok a káposztában található cukrot szén-dioxiddá és szerves savakká alakítják. Létrejönnek a probiotikumok is, amelyek könnyebben emészthetővé teszik az ételt, így gyomrunk jobban fel tudja szívni a káposztában rejlő vitaminokat és ásványi anyagokat. Ezért egészségesebb a savanyú káposzta, mint a friss. A probiotikumok segítik fenntartani a gyomrunkban található baktériumok között az egyensúlyt, amely végeredményben az immunrendszerünket erősíti. A káposzta gazdag C-vitaminban, valamint vastartalma szintén immunerősítő hatású, ez különösen jól jön a tél beköszöntével.

A fogyásban is segíthet alacsony kalória- és magas rosttartalma révén. Ha sok rostot fogyasztunk, előbb érezzük magunkat jóllakottnak, így csökkenthetjük a kalóriabevitelünket.

Antioxidánsokat szintén tartalmaz, amelyek segíthetnek bizonyos típusú rákbetegségek kialakulásának megelőzésében azzal, hogy megakadályozzák a sejtek mutációját.

A fent említett sok rost és probiotikum további előnyös hatásai közé sorolhatjuk, hogy csökkentik a koleszterinszintünket és a vérnyomásunkat. Emellett a káposzta egyike a kevés természetes K2-vitamin-forrásnak is, amely a kutatók szerint megakadályozza a kalcium lerakódását az artériákban. Ezek a hatások összességében a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát csökkentik. Ugyanez a vitamin a csontokba viszont segíti a kalcium beépülését, így erősítve azokat.

Fontos, hogy a levét is fogyasszuk. Kitűnően tisztítja a bélrendszert, elpusztítja a bélflórában található káros baktériumokat, emellett a májat is tehermentesíti.

 

Forrás: healthline

Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!