Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Ne halogasd a nagytakarítást! Mutatjuk, miért fontos ősz végén és télen is sort keríteni rá

2019. November 8.

Tudjuk, az első tavaszi napsugarak megérkeztével valahogy nagyobb a kedv és a lendület, ám ilyenkor is érdemes belefogni egy alapos nagytakarításba. Több jó okunk van arra, hogy szánj rá egy kis időt a az őszi-téli hétvégéidből, mutatjuk.

1.Alapozzuk meg az egész télen át tartó tisztaságot!

Az első ok igazán praktikus: még mindig jobb most egy alapos takarítás, mint például a hatalmas mínuszokban ablakokat sikálni… Persze később sem árt a szokásosnál nagyobb léptékű takarításokat beiktatni, de jobb megelőzni az extra munkát, és a hideg tél előtt ragyogóvá varázsolni a lakást.

2.A fűtéssel érkeznek a kórokozók

Ahogy elkezd esni a hőmérséklet, bekapcsoljuk a fűtést. Ezzel párhuzamosan azonban a különböző lakástextilek és szövetanyagok a baktériumok, a penész és az atkák melegágyává változhatnak. Ennek oka, hogy télen hajlamosak vagyunk ritkábban szellőztetni, így otthonunk levegője meleggé és párássá válik. Ami pedig köztudott, hogy ideális keltetőt jelent a baciknak. A megoldás egyszerű: szellőztessünk minél többet, de előtte jó alaposan tisztítsuk ki a kárpitokat, szőnyegeket.

3.Még több pára

Az előző pontot kiegészíthetjük a radiátoron szárítás kérdésével. Persze kényelmes módszer oda teregetni a frissen kimosott ruhákat, ám az eredmény ismételten megnövekedett páratartalom lesz. Ha nem szeretnénk lemondani a fűtőtesten szárításról, érdemes folyamatosan jól kitakarítani az adott szobát..

4.Bacilusos időszak következik

Télen eleve sok kórokozóval találkozunk, ezeket pedig rendre haza is visszük az otthonunkba. Töröljük át naponta a gyakran fogdosott felületeket antibakteriális tisztítószerekkel, semmiképpen se hagyjuk ki a konyhát és a fürdőszobát.

5.Ha már megtörtént a baj…

Ha nem sikerült megelőzni a betegséget, és valaki elkapta a családból a télen szokásos felső légúti nyavalyát, fontos, hogy még gyakrabban szellőztessünk, takarítsunk. A szőnyegek, heverők, párnák és matracok tele lehetnek baktériumokkal, sőt a használt papír zsebkendők miatt a szemetesek is. Ez utóbbiakat naponta érdemes üríteni.

Forrás: House Beautiful

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!