Pirítsd meg a tökmagot! Aztán ízesítsd kedved szerint!
2020. November 3.Kedvenc őszi csemegénknek, a sütőtöknek a magját sem érdemes eldobni, inkább pirítsuk meg! Az így elkészített snack önmagában is finom és egészséges, de ha szeretnénk, feldobhatjuk különböző ízesítésekkel.
Először is pirítsuk meg
Ha tököt készítünk, a magok legtöbbször a szemetesben végzik, pedig vétek kidobni. Szórjuk egy tál vízbe, és hagyjuk kicsit ázni, így könnyebben lejön a rájuk ragadt tökhús. Nem kell tökéletesen letisztítani a magokat, elég ha nagyjából tiszták lesznek. Ezután szedjük ki egy konyharuhára, és hagyjuk megszáradni. Ha már nem nedvesek, forgassuk össze olajjal és sóval, majd terítsük ki egy sütőlemezre. Ezután mehetnek is a sütőbe, 150 °C-on 20-25 perc kell nekik.
Hogyan tehetjük izgalmasabbá?
Ha édes rágcsálnivalót szeretnénk készíteni, hagyjuk el a sót vagy használjunk kevesebbet. Süssük a fenti módon egy rövid ideig, majd vegyük ki a sütőből, locsoljuk meg mézzel vagy juharsziruppal, de az is jó, ha barna cukorral szórjuk meg. Jöhetnek plusz fűszerek is: őrölt fahéj, szerecsendió, kardamom. Ezután pirítsuk még 10-15 percen át.
Egyszerre édes és csípős lesz a pirított tökmag, ha a méz és a juharszirup mellett egy kis csípős szósszal, például Srirachával locsoljuk meg, illetve csilipelyhet adunk hozzá. Fűszerezhetjük curryporral, garam masalával vagy őrölt római köménnyel.
Ha sósra és különlegesebbre szeretnénk készíteni, akkor válasszunk friss, aprított rozmaringot, curryport, za’atart, füstölt paprikát, csiliport vagy őrölt köményt. Ha friss zöldfűszereket használunk, nehogy megégjenek! Vegyük nyugodtan lejjebb a sütő hőmérsékletét kb. 120-135 °C-ra.
Forrás: the kitchn