Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Zakuszka és padlizsánkrém – most érdemes eltenni télire

2020. September 8.

Augusztus végén-szeptember elején csak úgy roskadoznak a piaci standok a szebbnél szebb padlizsánok súlya alatt. Érdemes ilyenkor nagyobb mennyiséget vásárolni, és eltenni a nyár ízeit a zimankós hónapokra. Legyen szó „sima” padlizsánkrémről vagy paprikás (kápiás), paradicsomos zakuszkáról, van még egy tippünk, hogy miért most fogjunk bele a befőzésbe. 

Szép az idő, grillezzünk! A padlizsán és kápiapaprika akkor a legfinomabb, ha faszén felett sütjük puhára. Épp ezért, miután bevásároltunk, érdemes összekötni a kellemeset a hasznossal, és kiválasztani egy esőmentes, szinte nyáriasan meleg napot a grillezésre. Ha már beizzítjuk a grillt, pácoljunk is be némi húst, és állítsunk össze pár finom nyársat, és sütögessük meg ezeket is. 

Mind a padlizsánt, mind pedig a kápiát grillezzük egészben. A megmosott padlizsánok héját alaposan szurkáljuk meg (a megszurkált héjtól könnyebb lesz majd megszabadítani a padlizsánhúst, mint a gazdagon bevagdosottól), majd mehetnek is a forró grillre. Néhányszor megforgatva süssük addig, amíg láthatóan – és nyomásra érezhetően – teljesen megpuhulnak: ellaposodnak, könnyedén benyomhatóvá válnak. Ezután nincs más dolgunk, mint levenni a rácsról, és megvárni, hogy teljesen kihűljenek. Utána megpucolhatóak, feldolgozhatóak. 

A megmosott kápiák szintén mehetnek a grillre – akár közvetlenül a rácsra, akár grilltálcán. Forgatva süssük egészen addig, amíg a héjuk körben szépen megfeketedik. A padlizsánokkal szemben a paprikákkal lesz még egy kis dolgunk. Miután levettük a rácsról, takarjuk le alufóliával, és hagyjuk 10-15 percet hűlni, pihenni. Miután kezelhető hőmérsékletűre hűltek (de még melegek), húzzuk le a héjukat, távolítsuk el csumáikat, magjaikat, ereiket. A padlizsánhúshoz hasonlóan a paprikahús is feldolgozható ezután. 

Hogy hogyan készítjük el a krémeket, már csak ízlés kérdése. A padlizsánhoz elegendő dinsztelt fokhagymát és/vagy vöröshagymát adni a só mellett, de kedvünkre ízesíthetjük zöldfűszerekkel, borssal vagy pirospaprikával is. Ha szeretjük a majonézes változatot, ezzel akkor érdemes kikeverni egy-egy adagot, amikor télen elővettük. A zakuszkának is rengeteg verziója létezik, például az alaprecept akár babbal is feldúsítható. 

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!