Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Ha a csoki beszélni tudna, ezt mesélné el magáról

2020. January 25.

Tegyük fel, hogy párhuzamos valóságba csöppenünk, és belefutunk egy tábla beszélő csokiba. Mit kérdeznénk tőle? És vajon „ő” mit mesélne el magáról a legszívesebben? Eljátszottunk a gondolattal.

 

Az édes külsőm kalandos múltat rejt

A szeretet, a gazdagság és az öröm szimbóluma voltam, vagyok és leszek. Én vagyok a gyerekek kedvence és a legtutibb meglepetés Valentin-napra. Életem története azonban nem ennyire „egyszerűen” édes, sokkal inkább nevezhető forró és kalandos pillanatokkal tarkítottnak. Hogy miért forró? A válasz magától értetődő: az amerikai kontinens Egyenlítő menti részéről származom, és már több 1000 éve ismernek az emberek. 

Egy kisebb termetű örökzöld fáról jöttem, amelyen amerikai focilabda formájú termések nőnek. Nem az ágakon, hanem a törzsön! Ezek a termések rejtik a kakaóbabot. 5000 éve kezdtek termeszteni Ecuador környékén, és milyen meglepő: alkoholos italt készítettek belőlem. Persze ne a mai csokilikőrre gondoljatok: a termés húsos részéből készült az ital, nem pedig a kakaóbabból. 

 

Italként váltam népszerűvé

Hamarosan a magjaim – azaz a kakaóbab – került a figyelem középpontjába. A maják megszárították, pirították, majd megtörték a magokat, végül pedig kakaólisztté őrölték. Ők már ezt keverték el vízzel, hogy italhoz jussanak. Tettek bele még csípős paprikát, virágokat és néha kukoricalisztet is. Az első európai kóstoló azonban nem volt elájulva a végeredménytől, így nyilatkozott róla: „ez az ital inkább disznóknak való, mintsem embereknek”. Az első negatív visszajelzéseket szerencsére sok-sok pozitív követte: egy tojássárgájával, rózsavízzel és mandulával kevert hasonló ital hamarosan az európai nemesség kedvencévé vált.

 

Egészséges választás vagyok

Nem csupán az emberek édesség utáni vágyát elégítem ki, hanem sokat teszek az egészségükért is! Kiderült ugyanis a kakaóbabról, hogy tele van rostanyagokkal, antioxidánsokkal, egyszeresen telítetlen zsírokkal és flavonoidokkal, ezekről a mai emberek pedig már tudják, hogy mennyire egészségesek. Segítek a vérnyomás szabályozásában, theobromin összetevőm pedig jó hatást gyakorol az agy és a szív működésére. A kutyáitoknak viszont kérlek, ne adjatok belőlem, számukra ez utóbbi anyag mérgező hatású! 

 

Jelszó: hidraulikus prés

Az ipari forradalomig a gazdagok nyalánksága voltam, azonban a hidraulikus prés feltalálásával szélesebb körben is elérhetővé váltam. Ennek az eszköznek köszönhetően kinyerhető lett belőlem a kakaóvaj, amelyből aztán a cukrászok táblás csokikat, trüffeleket és tortákat készíthettek. 

A csokikészítés nem egyszerű mutatvány, a növény ugyanis nem szabályos időközönként érik be. Ráadásul muszáj kézzel szüretelni – hiába, értem meg kell dolgozni! 

 

Forrás: Reader’s Digest 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!