Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Ismered a rózsaszín csokit?

2019. July 26.

Milyen színű a csoki? Barna – vágod rá rögtön, majd rövid gondolkozás után még hozzáteszed: esetleg fehér. Talán csak az abszolút naprakész Gombóc Artúr egészítené ki azzal, hogy létezik még egy fajta, ez pedig a jellegzetesen rubinvörös színű ruby. Tehát étcsoki, tejcsoki, fehér csoki – no meg gömbölyű, szögletes, kicsi, nagy, töltött, töltetlen… – és rózsaszín csoki! De mi is ez az édesség pontosan?

Mindenkit megnyugtatunk, a jellegzetes szín szerencsére nem ételfestéknek, sőt nem is természetes ételszínezéknek köszönhető, hanem a felhasznált rubin kakaóbabnak. Az újfajta kakaóbabot egy belga-svájci csokoládégyár dobta piacra pár évvel ezelőtt, hosszú kísérletezéssel töltött idő után. A szokatlan színű kakaóbab pedig nem csupán a csoki színéért felel, hanem az ízéért is: friss, bogyós gyümölcsös aromát kölcsönöz a csokoládénak. A receptúra természetesen titkos, de a megoldást valahol a fermentálás és a szárítás környékén kell keresni. A nyers kakaóbab ugyanis nem barna, hanem lilás árnyalatú, jellegzetes barna színét csak a feldolgozás során nyeri el. 

A cég reményei szerint a csodás színű csokit egy sor édesség készítéséhez fogják majd használni a gyártók, és olyan elterjedt lesz, mint ma az ét- vagy tejcsoki. Ha alaposan körülnézünk, az egyik ismert márka rubinvörös változatát már itthon is megtaláljuk, érdemes egy próbát tenni vele! Főleg, hogy tudjuk, nem mű hozzávalóval van dolgunk… 

 

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!