7 kevésbé ismert tény a csokoládéról
2020. October 8.Ha valakiben csorog egy kevés Gombóc Artúr véréből, biztosan nem tud ellenállni a csokoládénak. Lehet szögletes, gömbölyű, tejes vagy töltött, és a sort még hosszan folytathatnánk. De előtte jöjjön hét kevésbé ismert tény a csokoládéról, amelyről minden rajongónak tudnia kell!
A kakaóbab főleg Észak-Afrikában terem
A kakaó növény, amelyből a csoki is készül, bár Dél-Amerikában, az Amazonas mentén őshonos, de manapság a világ termesének 70%-a Afrika nyugati részéről származik. Elefántcsontpart a legnagyobb kakaótermelő ország.
Napóleon is imádta
Nehéz elhinni, hogy a világtörténelem egyik legnagyobb hadvezére édesszájú volt, pedig igaz. Nagy kedvence volt a csoki, hadjáratai során külön utasításba adta, hogy a borral együtt szolgálják fel neki étkezései során.
A fehér csoki nem is csoki
A fehér csokiban nincs kakaó, ezért igazából nem is tekinthető csokinak. Csupán kakaóvajat tartalmaz, amely a kakaóbab egy részéből készül.
Fizetőeszközként is szolgált
Az aztékok annyira rajongtak a csokiért, hogy hivatalos fizetőeszközüknek is megtették civilizációjuk csúcsán.
Brit cukrászok készítettek először szilárd csokit
1847-ben a Fry és fiai édességboltban alkottak először szilárd táblás csokit. Kakaóvaj, cukor és csokilikőr összekeveréséből készült.
A kakaófák 200 évig is élhetnek
A kakaófa – azaz a növény, amelynek termése a kakaó – hosszú életű, de fogyasztásra alkalmas kakaóbabot csak 25 éven át terem.
A csoki igazándiból zöldség
Ha meg szeretnénk indokolni magunknak, hogy miért is jó csokit enni, íme egy ütős érv. A csoki minden fajtája kakaóbabból készül, ez a kakaófa termése, ami pedig egy örökzöld, a gyapottal rokon növény.
Forrás: Cookist