Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

7 kevésbé ismert tény a csokoládéról

2020. október 8.

Ha valakiben csorog egy kevés Gombóc Artúr véréből, biztosan nem tud ellenállni a csokoládénak. Lehet szögletes, gömbölyű, tejes vagy töltött, és a sort még hosszan folytathatnánk. De előtte jöjjön hét kevésbé ismert tény a csokoládéról, amelyről minden rajongónak tudnia kell!

 

A kakaóbab főleg Észak-Afrikában terem

A kakaó növény, amelyből a csoki is készül, bár Dél-Amerikában, az Amazonas mentén őshonos, de manapság a világ termesének 70%-a Afrika nyugati részéről származik. Elefántcsontpart a legnagyobb kakaótermelő ország.

 

Napóleon is imádta

Nehéz elhinni, hogy a világtörténelem egyik legnagyobb hadvezére édesszájú volt, pedig igaz. Nagy kedvence volt a csoki, hadjáratai során külön utasításba adta, hogy a borral együtt szolgálják fel neki étkezései során.

 

A fehér csoki nem is csoki

A fehér csokiban nincs kakaó, ezért igazából nem is tekinthető csokinak. Csupán kakaóvajat tartalmaz, amely a kakaóbab egy részéből készül.

 

Fizetőeszközként is szolgált

Az aztékok annyira rajongtak a csokiért, hogy hivatalos fizetőeszközüknek is megtették civilizációjuk csúcsán.

 

Brit cukrászok készítettek először szilárd csokit

1847-ben a Fry és fiai édességboltban alkottak először szilárd táblás csokit. Kakaóvaj, cukor és csokilikőr összekeveréséből készült.

 

A kakaófák 200 évig is élhetnek

A kakaófa – azaz a növény, amelynek termése a kakaó – hosszú életű, de fogyasztásra alkalmas kakaóbabot csak 25 éven át terem.

 

A csoki igazándiból zöldség

Ha meg szeretnénk indokolni magunknak, hogy miért is jó csokit enni, íme egy ütős érv. A csoki minden fajtája kakaóbabból készül, ez a kakaófa termése, ami pedig egy örökzöld, a gyapottal rokon növény.

 

Forrás: Cookist

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Magyar kézműves csokoládé nyert idén a gasztronómiai Oscaron

Magyar kézműves csokoládé nyert idén a gasztronómiai Oscaron

A nemzetközi versenyen konyak ízesítésű csokoládéjával nyert díjat a Bonbonier Csokoládé Manufaktúra. A hazai csokoládéműhelynek ez már a 18. nemzetközi elismerése.
Csokirajongók, figyelem! Ma van a csokoládé világnapja

Csokirajongók, figyelem! Ma van a csokoládé világnapja

Bloggereink 8 csupa csoki receptjével kívánunk nagyon boldog csokinapot!

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!