Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Sirtfood-diéta: fogyókúra csokoládéval és vörösborral

2020. April 21.

Sirtfood-diéta, avagy a sztárok legkedveltebb fogyókúrája. Az elmúlt években, sőt évtizedekben már számtalan hasonlóval találkozhattunk, ez azonban abban különbözik, hogy kaptunk mellé egy igencsak megnyerő történetet, ami azt bizonyítja, hogy valóban működik. Vagy mégsem? Szakértők szerint az egész diéta csupán egy jól hangzó marketingfogásra épült.

Adele is a sirtfood-diéta híve

Korunk egyik legnépszerűbb énekesnője, Adele mindig is molett alkat volt. Habár sokan megszólták ezért, a világ egyik legsikeresebb vokalistája közel tíz évig ezzel mit sem törődött. Azonban 2018-ban házassága megromlását követően hosszabb időre elvonult a nyilvánosság elől, és életmódváltásba kezdett. Tavaly év végén pedig valósággal sokkolta a világot, amikor egy díjátadón már nem jól megszokott teltkarcsú Adele jelent meg a vörös szőnyegen, hanem egy igazi bombanő. Adele egykori személyi edzője szerint az énekesnő fogyásának titka nem más, mint az úgynevezett sirtfood-diéta.

Az új fogyókúra itthon még nem ismert széles körben, pedig a sirtfood-diéta nem is olyan újkeletű. Két, a sztárok által is kedvelt angol dietetikus, Aidan Goggins és Glan Matten fejlesztette ki még 2016-ban. A diéta olyan ételek fogyasztását helyezi előtérbe, amelyek a szervezetünkben található szirtuin nevű fehérjéket képesek aktiválni. A szirtuinok többek között védik a sejteket a stressztől, javítják az emésztést, és állítólag a test zsírégető képességére is pozitív hatással vannak. A két szerző megfogalmazásában a szirtuinok képesek aktiválni testünkben a „fogyás génjeit”. Már amennyiben léteznek ilyen gének, hiszen az elméletet, így a diéta hatékonyságát is sokan vitatják.

A diéta három hétig tart, és két fázisból épül fel. Az első és egyben a legtöbb lemondást igénylő szakasz hét napig tart. Az első három napon maximum napi 1000 kalória fogyasztható. Ez napi egy főétkezésből állhat, amelynek a lehető legnagyobb mértékben kell tartalmaznia sirtfood alapanyagokat. A főétel általában halból, csirkéből vagy pulykából áll, amit sirtfood köretekkel és fűszerekkel ízesítünk. Emellett napi háromszor kell sirtfood zöld turmixot fogyasztani. A negyedik naptól kezdve a hetedik napig már napi 1500 kalória engedélyezett, amely két sirtfood főétkezésből és két sirtfood turmixból kell, hogy álljon.

A második fázis, avagy a szinten tartás 14 napig tart. Ebben a szakaszban már napi három sirtfoodban gazdag étel, valamint napi egy sirtfood zöld turmix fogyasztása ajánlott.

Ennyi, ez lenne a diéta. A három hét elteltével újra lehet kezdeni az egész folyamatot, de nincs kimondott étrend, amelyet követni kellene, csupán annyi, hogy minél több szirtuin sejtet aktiváló ételt fogyasszunk. A diéta sokak számára kedvező tulajdonsága, hogy nem kimondottan ösztönöz a testmozgásra. Sőt, az eredeti receptkönyv mindössze napi 30 perc visszafogott testedzést javasol.

Szirtuin fehérjét aktiváló ételek

A sirtfood-diéta egyik előnye, hogy nem kell különleges, nehezen beszerezhető ételeket enni. Sőt, a szirtuin fehérjét felpörgető ételek és alapanyagok nagy része teljesen hétköznapi. Akár még válogatósabbaknak is kedvezhet, hiszen az étcsokoládé, vörösbor, görög joghurt és kávé is szerepel az engedélyezett ételek listáján.

Természetesen ezek csak módjával és a megengedett kalóriaértéken belül fogyaszthatók. A fent említett sirtfood zöldséglé alapja az olyan zöld színű zöldségek, mint a kelkáposzta, petrezselyem, zöld alma, zeller, rukkola és a matcha zöld tea keveréke. Ezeken kívül gyakori sirtfood étel az eper, citrusfélék, bogyós gyümölcsök, hajdina, diófélék vagy az avokádó is.

A diéta elterjedése óta szakértők már többször vitatták hatékonyságát, a szerzők által emlegetett „fogyásért felelős gének” létezését pedig már sokan megcáfolták. A legtöbb dietetikus – mint mindig – most is a kiegyensúlyozott étrendet, és a heti többszöri mozgás fontosságát hangsúlyozza.

Forrás: Drive Me Baby

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Új, veszélyes fogyókúra tört be: a Hamupipőke diéta

Új, veszélyes fogyókúra tört be: a Hamupipőke diéta

Mondjuk is, miért ne vágjon bele senki!
10 tipp fogyókúrához – sztároktól

10 tipp fogyókúrához – sztároktól

Az A-listás celebeknek aztán érdemes mindig bombaformában lenni, ha nem akarnak dacolni a kellemetlen kommentekkel, és a pletykalapokkal.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!