Vajon miért nem olvad meg sütés közben a csokicsepp?
2022. March 31.A csokicsepp – vagy más néven csipsz – szuper találmány. Az apró kis csokoládé darabkákat egyszerűen a sütemény tésztájához keverjük, majd már mehet is a tepsi a sütőbe. Nem kell aprítanunk, darabolnunk, nyakig csokisnak lennünk, de ez nem minden! Nem olvadnak el/meg a sütőben, így igazán dekoratív lesz a végeredmény. De mi lehet a trükk? Mutatjuk.
Csokicsepp nélkül nincs klasszikus amerikai csokis keksz (vagy cookie), de kevert süteményekben, piskótákban, gyümölcs- és püspökkenyerekben is jól mutat.
Az általában félédes csokoládécseppekben kisebb mennyiségű kakaóvaj található a hagyományos csokoládékkal szemben, ez a tulajdonságuk pedig ellenállóbbá teszi őket a hővel szemben, azaz nehezebben olvadnak meg. Egyes márkák ezt még megtámogatják stabilizátorokkal és emulgeálószerekkel – ilyen például a szójalecitin –, hogy még jobban megőrizzék formájukat az apró kis csokiszemek.
Kapcsolódik: Cookie Monster kedvenc csokis keksze nem az, mint aminek gondolnád
Fontos azt is hozzátenni, hogy a legtöbb csokicsepp valójában egy kicsit megolvad sütés közben. Ám mivel a sütemény tésztája sülés közben megszilárdul körülöttük, a cseppek megőrzik alakjukat. És mialatt az édesség kihűl, természetesen vissza is szilárdulnak.
Témába vág:
Forrás: Mental Floss