Csoki, bor, tea? Mind lehet egészséges!
Túl szép ahhoz, hogy igaz legyen? Pedig valóban létezik olyan anyag, ami megtalálható a fenti nyalánkságokban, és felpörgeti az agyat, meg az emésztést is. Ez a növényi összetevő – nevezzük néven: a polifenol – rengeteg szuper élettani tulajdonsággal bír. A szívet szintén védi, bizonyos rákfajtákat is távol tart, de még a kettes típusú diabétesz esetén is érdemes fogyasztani belőle.
Vörösbor, sötét csoki, tea és bogyós gyümölcsök a leginkább ismert forrásai, de jelentős mennyiséget találunk belőle fűszerekben és bizonyos gyógynövényekben is. Antioxidánsként működik a polifenol, hiszen a káros szabadgyököket képes semlegesíteni. Ezért a sejt-roncsolódással járó betegségek kockázatát csökkenthetjük általa. Gyulladásgátló sajátosságokat is fel tud mutatni, ami pedig a krónikus betegségekre hajlamosaknak jó hír. Eddig nyolcezer fajtát tudtak beazonosítani ebből a gyógyhatású vegyületcsoportból, melyeket pár nagyobb csoportra szokás osztani. Hatvan százalékban beszélhetünk flavonoidokról – ezt leginkább almából, hagymából, csokiból és vörös káposztából vehetjük fel. Fele ennyit tesznek ki a teljes kiőrlésű gabonában, magvakban és gyümölcsökben rejlő fenolsavak. A maradék tizedrész többfelé oszlik – ide tartozik a csípős paprikában lévő kapszaicin, a zab egy bizonyos vegyületcsoportja, illetve a bor, a kurkuma, a bogyósok, a szezám- és a lenmag polifenoljai.
Ide köthető: Mindent tudni akartál a csípős paprika-pehelyről? Ezen ne múljon!
Hogy milyen mennyiségben található ez a fontos összetevő egy adott növényben, az a fajtáján kívül függ az érettségétől, a termesztésének módjától – illetve a szállításon, a tároláson és az elkészítés jellegén is sok múlik. Étrend-kiegészítőkből is elláthatjuk a szervezetünket polifenollal, ám ez olyan erős hatékonyságot nem biztosít, mint a természetes forrásokból származó vegyület.
A vércukorszintet képes lenyomni, mivel a keményítőt nem engedi egyszerű cukrokká lebomlani – ezzel laposítja az étkezés utáni cukorgörbét. Az inzulin-kiválasztást is segíti közben – a leginkább hatékonyak az antocián-tartalmú, lila, kék és bíborszín ételek. A rossz koleszterin ellen a lignánok veszik fel a harcot, melyek a lenmagban és a teljes kiőrlésű gabonákban lelhetőek fel. A vér rögösödését, így a trombózis és stroke kialakulását gátolja a polifenolt tartalmazó étel, de a mell- és prosztata daganatok is kisebb valószínűséggel fordulnak elő, ha rendszeresen fogyasztunk a fentiekből. Hab a tortán, hogy az emésztésünk is érzi a törődést: a jó bélbaktériumok szaporodását segíti a polifenol, ha például teakivonatot veszünk magunkhoz. De ugyanígy az ártalmas bacilusokkal is elbánik, legyen szó E.coli vagy szalmonella-fertőzést okozó kórokozókról.
Még az agyunk is meghálálja, ha így táplálkozunk: jobban tudunk koncentrálni és az emlékezőképességünk is szintet lép. Egy kísérlet kimutatta, hogy már egy 12 hetes szőlőlé-kúra után is az idős emberek szellemi teljesítménye mérhetően javult. A kakaóban lévő flaván származékok szintén az agyi keringést serkentik, hasonlóan a páfrányfenyő kivonatához. A fent felsoroltakon túl a barack- és citrusfélék, körte, gránátalma, articsóka, spárga, brokkoli, spenót, krumpli, tofu, fehér – és feketebab, diófélék, fahéj, szegfűszeg, bazsalikom, curry, rozmaring, gyömbér, olíva és az ecet is rendelkezik ezzel az összetevővel.
Természetesen itt is adódhat rizikó: amikor állatok laboratóriumi körülmények közt túl sok polifenolt kaptak, akkor a veséjük károsodott, némelyiküknél tumor is kialakult és a pajzsmirigy hormon szintjük is megborult. Emberi túlfogyasztásnál stroke-ot és korai halálozást kockáztatunk, illetve felszívódási zavar is jelentkezhet. Ha gyógyszert szedünk, akkor egyeztessünk a doktorunkkal, nehogy akadályozza az orvosságot a hatásának kifejtésében. A hüvelyesekben pedig lektin van, amivel szintén bánjunk óvatosan, ugyanis kellemetlen emésztési tünetekkel járhat a fogyasztásuk. Az evés előtti beáztatás vagy a csíráztatás csökkentheti a panaszt okozó anyag mennyiségét.
Még több gyógyító étel jöhet?
Perzsa
Forrás: healthline.com