Szereted az olajos magvakat? Akkor neked szólnak az alábbi hasznos tippek
2020. February 17.Dió, mandula, mogyoró – hogy csak három közkedvelt fajtát említsünk a tápláló és egészséges olajos magvak közül. Tehetjük sütibe, salátába, panírozó morzsába, sőt még aromás olajat is készíthetünk belőlük.
Hogyan állapíthatjuk meg az olajos magvak frissességét?
Leginkább a héj kinézete lehet árulkodó, ha frissességről van szó. Amennyiben sérült, aszott vagy ráncos, már biztosan nem friss. Zacskós termékek vásárlása során különösen figyeljünk a penészre! Kimérős kiszerelés esetén törjünk fel egy darabot, minél világosabb a mag, annál frissebb.
Így tároljuk a megvásárolt magvakat
Ha héjastól került a kosarunkba, könnyű dolgunk lesz. Ne pucoljuk meg, tároljuk héjastól száraz, hűvös helyen. Amennyiben van rá lehetőségünk, terítsük szét egy rétegben, így kisebb eséllyel fognak – nedvesség hatására – tönkremenni.
A héj feltörése
A héjas magvakat tegyük pár percre a fagyasztóba! A hideg hatására a héj szerkezete megváltozik, és könnyebben feltörhető lesz.
A belső héj eltávolítása
Bizonyos magvaknál – például a mandulánál – a puha belső héj kesernyés ízű, ezért jobb, ha felhasználás előtt eltávolítjuk. Először is törjük fel a magvakat, majd blansírozzuk, azaz merítsük rövid időre forró vízbe, hogy a mag elengedje a belső héjat.
Szakszerű aprítás
Bár az elektromos késes aprító magától értetődő megoldás, ám akkor sincs gond, ha nincs otthon sem daráló, sem kézi mozsár. Tegyük a magokat strapabíró zacskóba – például fagyasztózacskóba – majd húsklopfolóval vagy sodrófával törjük apróra a tartalmát.
Maradékok felhasználása
Főzés-sütés után gyakran marad egy kevés olajos mag. Legegyszerűbb, ha megpirítjuk. Szórhatjuk salátára, durvára törve belekeverhetjük a panírmorzsába vagy süteményeket, desszerteket dekorálhatunk a felesleggel.
Aromás olaj készítése
Tegyünk apróra vágott diót semleges ízű olajba! Az olaj átveszi a dió ízét, ízlés szerint gyógy- vagy fűszernövényekkel is ízesíthetjük. Hagyjuk pár napot állni, érni (közben néhányszor rázzuk fel az üveget), majd egyszerűn szűrjük le.
Karamellizált magvak
Tegyünk azonos mennyiségű magot és cukrot egy serpenyőbe, öntsük fel a mennyiség felének megfelelő vízzel (azaz például 20 dkg mandulához 20 dkg cukrot és 1 dl vizet adjunk). Főzzük addig, amíg a víz el nem párolog. A cukros magokat terítsük szét egy rétegben egy sütőpapírral bélelt sütőlemezen.
Forrás: Das Kochrezept