Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Kevesebb húst ennél? Tippjeink segítenek elindulni a változás útján

2021. november 27.

Fenntarthatóság és környezettudatosság a konyhában – ismerős fogalmak? Akik számára fontos, hogy ilyen szempontok szerint éljenek és főzzenek, minden bizonnyal odafigyelnek a húsfogyasztásra is. 

A húsfogyasztásnak sajnos nagyobb az ökológiai lábnyoma, mint a gabona- és zöldségféléknek. Elég csak abba belegondolnunk, hogy mennyi takarmányt elfogyaszt egy állat, mielőtt a vágóhídra kerülne. De hogyan főzzünk kevesebb hús felhasználásával, ha nem szeretnénk teljesen vegetáriánusok vagy vegánok lenni? 

 

Csökkentsük a mennyiséget! 

Először is próbáljunk meg tudatosan kevesebb húst használni. A darált hússal készült szószos, szaftos ételekben nyugodtan cseréljük a hús egy részét zöldségekre vagy hüvelyesekre. Ha valamilyen steak jellegű sült húst készítünk, vágjunk vékonyabb szeleteket, jelszó: „az íze kedvéért”. A kieső fehérjét helyettesíthetjük tofuval, növényi alapú húshelyettesítővel vagy több zöldséggel, amit jobban kedvelünk. Segítenek a gabonafélék, a tészták és a burgonya is, de ezekkel érdemes csínján bánni magas szénhidráttartalmuk miatt. Kiegészíthetjük az ebédünket brokkolival, karfiollal, káposztával, kelfélékkel, ezek nemcsak táplálóak, hanem magas rosttartalmuk miatt hamar el is telítenek.

 

Helyettesítsünk! 

Egyre több lehetőségünk nyílik a hús helyettesítésére is. A legjobb megoldás receptenként viszont eltérő lehet. Egy csiliben használhatunk több babot vagy tofut, de az extra bab például egy cézár salátában már természetesen nem működik. Használhatunk viszont pirított csirkehús helyett pirított gombát. A tofu pedig szinte mindig jó választás, hasonlóan a szejtánhoz.

 

Ez is érdekelhet: Mi is az a szejtán?

 

A hús megy, az íz marad

Ne essünk abba a hibába, hogy a hússal együtt az összes ízt is kivesszük a receptjeinkből, ekkor úgyis csak fanyalogni fog a család. Tehát az elvett húst pótoljuk erős umami ízekkel. Tehetjük ezt gombával, parmezánnal és szójaszósszal.

 

Tervezzünk! 

Ha előre megtervezzük, hogy mit fogunk főzni a héten, máris sokat teszünk a húsok mennyiségének csökkentésére. Írjuk össze egy átlagos heti fogyasztásunkat, majd felezzük le a húst, és állítsunk össze az új paraméterek alapján egy menüt. Ha kevésbé extrém módon szeretnénk belefogni a változtatásba, nevezzünk ki minden hétre egy húsmentes napot. 

 

Kapcsolódik: 

Mi történne, ha heti 1 alkalommal lemondanánk a húsról?

 

Forrás: The Spruce Eats 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Kedvenc vegetáriánus kajáink

Kedvenc vegetáriánus kajáink

Ezt azoknak, akik úgy hiszik, a húsmentes étkezés unalmas és egyhangú
Nem is gondoltuk volna: a vegán életmód 100 éve is divat volt itthon

Nem is gondoltuk volna: a vegán életmód 100 éve is divat volt itthon

A 125 éves pesti vegán hagyományokat ünnepli a GreenGorilla pizzéria

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.