Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Mi is az a szejtán? És miért jó, ha beépítjük az étrendünkbe?

2021. March 19.

A különböző húshelyettesítők már évszázadok óta az étrendünk részét képezik, de csak az utóbbi évtizedekben, a vegetáriánus és a vegán, azaz teljesen növényi alapokon nyugvó életmód elterjedésével lettek igazán ismertek. A szejtán pedig még újabb találmány. Bár gabonából készül, a kenyérhez nincs sok köze, hasonlóan a húsfélékhez sem, mégis megfőzve a kinézete és az állaga meglepő módon emlékeztet a húsra.

 

Mi is ez pontosan? 

A legtöbb húshelyettesítő alapja, megvásárolhatjuk darált, szeletelt, kocka vagy csík formában. Igaz, rendkívül munkaigényes módon, de házilag, kézzel is el lehet készíteni teljes kiőrlésű lisztből. A folyamat részeként a tésztából kimossák annak keményítőtartalmát, így csak a magas fehérjetartalmú glutén marad vissza.

 

Milyen az íze?

Leginkább az ízesítetlen csirkehúsra vagy a csiperkére emlékeztet, tehát nem túl jellegzetes, viszont pont ezért képes jól felvenni más ízeket. Készülhet belőle csípős csirkeszárny, indiai curry vagy akár magyaros paprikás, pörkölt is. Kedveltségét pedig inkább köszönheti állagának, mint ízének.

 

Hogyan készítsük el?

Akár mi készítjük, akár megvásároljuk, mindig meg kell főzni felhasználás előtt. Gyorsan és egyszerűen megpiríthatjuk serpenyőben egy kis szójaszósszal, de lassú tűzön is meg lehet főzni curryporral vagy a magyar konyhai zöldségeivel, fűszereivel. Grillezhetjük is akár kint faszénen, akár a konyhában sütőben vagy serpenyőben.

 

Hol kapható?

Elkészített fajtáját a nagyobb szupermarketek vegán hűtőpultjaiban érdemes keresni, léteznek előre ízesített változatai is.

 

Hogyan tároljuk?

A házilag készített fajta hűtve pár napig, fagyasztva három hónapig áll el.

 

Egészséges?

Fehérjeforrásnak nagyszerű, de hiányoznak belőle bizonyos létfontosságú aminosavak, ezért más fehérjeforrásokkal szükséges kombinálni, például gabonafélékkel, hüvelyesekkel vagy magvakkal. Szénhidráttartalma alacsony, és zsírt se nagyon találunk benne, gazdag viszont vasban. A gluténmentes étrendet követők nem fogyaszthatják, hiszen lényegében abból áll.

Az előre lekészített fajtákban általában bőven van só, tartósítószer és adalékanyag, ezért nem minden esetben tekinthető egészséges alapanyagnak, böngésszük át vásárlás előtt az összetevők listáját! 

 

A szejtán és a tempeh 

A két termék felhasználási módja nagyon hasonló, de jelentős különbségek vannak köztük. A szejtán gabonából készül, ezért tartalmaz glutént, a tempeh pedig szójából, így gluténmentes. A tempeh fermentálással készül, ezért könnyebben emészthető a nem gluténérzékenyek számára is. 

 

Forrás: the spruce Eats

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Kedvenc vegetáriánus kajáink

Kedvenc vegetáriánus kajáink

Ezt azoknak, akik úgy hiszik, a húsmentes étkezés unalmas és egyhangú

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!