Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Ezeket az ételeket elsőre vegánnak gondolnánk, pedig nem azok

2020. January 27.

Bizonyára köztetek is vannak páran, akik most – akár a Veganuary hatására – álltak át a növényi étrendre. Aki belefogott, tudja, hogy nem minden szabály annyira egyértelmű, mint gondolnánk. Addig rendben vagyunk, hogy a zöldség- és gyümölcsfélék beilleszthetők a vegán étrendbe, de ezen a magától értetődő megállapításon túl már bonyolódnak a dolgok. Például amíg a vegetáriánusok fogyaszthatnak mézet, a vegánok már nem. Azaz, ha 100%-ban követni szeretnénk a növényi étrendet, nem árt egy kicsit alaposabb kutatást folytatni, és az összetevők mélyére ásni. 

 

Méz 

Hogyan is készül a méz? Csak nem állati közreműködéssel? „Sajnos” igen, így bármennyire is szeretjük, etikai okokból ezentúl nem fogyaszthatjuk. 

 

Rágógumi 

Egyes gyártók állati eredetű hozzávalókkal – zselatin és glicerin – érik el a kívánt állagot. Szerencsére léteznek vegán fajták is. Ezen a ponton érdemes megjegyezni, hogy rengeteg étel tartalmaz zselatint. 

 

Kenyér 

Jó hír, hogy a kovászos kenyerekkel a világon semmi gond sincs, hiszen ezek csak lisztből, vízből és sóból állnak. Másfajta kenyerekkel viszont vigyázni kell, simán lehet, hogy tej, tojás vagy vaj is szerepel az összetevők listáján. 

 

Worcestershire-szósz és más ételízesítők 

Sokak kedvenc szósza minden, csak nem vegán, ugyanis egyik fő összetevője a szardella. Hasonlóan tiltólistás ételízesítő a majonéz, a halszósz és a majonézes torma.

 

Hasábburgonya 

Bocsánatos bűn azt hinni, hogy vegán étel, és megnyugtatunk mindenkit: alapvetően az! Étteremben viszont nem árt rákérdezni, hogy nem állati eredetű zsíron (vagy zsírban) sütik-e. 

 

Sör és bor 

A sörök és borok némelyike tartalmazhat zselatint, azonban egyre több gyártó halad a korral, és kínál valóban vegán alternatívákat. 

 

Oreo keksz 

Az évek során többször felröppent a hír: sokak kedvenc keksze nem is vegán. Nyomokban ugyanis tartalmazhat tejet. 

 

Tészta 

Tojásos vagy durum? Nem árt tájékozódni az étteremben, illetve elolvasni a szupermarketben a termékek csomagolását. 

 

Forrás: popsugar

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!