Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Alkossunk együtt a gyerekekkel a konyhában!

2020. April 23.

A karanténidőszak mindenkit megvisel, köztük a család legfiatalabb tagjait is. A hétvégi programlehetőségek beszűkültek, időnk nagy részét a lakásban töltjük. Próbáljuk meg kreatív elfoglaltságokkal lekötni a gyerekeket, ami nyugodtan lehet közös konyhai tevékenység is. Erőltetni nem kell, a hangsúly legyen most a minőségi közös időn, de miközben elkészül a kedvenc süti vagy gofri, játékosan tanulhatnak is a legkisebbek. 

 

Fő a biztonság! 

Ahhoz, hogy igazán örömteli legyen az együtt töltött idő, a gyerek(ek) életkorához igazodva teremtsünk biztonságos konyhai környezetet! Ha egészen kicsikkel főzőcskézünk együtt, a veszélyes tárgyakat, eszközöket pakoljuk el, és legyen folyamatos a felügyelet! A nagyobbak sem biztos, hogy felérik a konyhapultot, egy stabil fellépő ilyenkor aranyat ér. 

 

Izgalmas feladatok 

Találjunk ki olyan ételeket, amelyek elkészítésében a gyerekek hatékonyan közre tudnak működni. Keverjenek, gyúrjanak, szaggassanak, érezzék magukat produktívnak. Valljuk be, a kelt tészta elkészítése nem a legizgalmasabb feladat. Persze készíthetünk pizzát, de ilyenkor a közös munka a már megkelt tésztával kezdődjön. 

 

Vonjuk be a gyerekeket a döntésbe! 

Ha az előbbi pont alapján leszűkítettük a kört, dobjuk fel a lehetőségeket a gyerekeknek is! Válasszanak ők a receptek közül, döntsék el egyedül, hogy mi legyen a menü: csokis muffin, tésztasaláta vagy netán müzliszelet. 

 

Hagyjunk időt az alkotásra! 

A közös főzés program, kikapcsolódási lehetőség, nem ripsz-ropsz, sietve összedobott ebéd. Hagyjuk kibontakozni a gyerekeket: bíbelődjenek nyugodtan a pizzafeltétekkel vagy a cupcake-ek megdíszítésével. 

 

Játszva tanulás 

Nem kell erőltetni, sőt! De játékos formában is taníthatunk, a legkisebbeket akár eperszemeket számolni, a nagyobbakkal mérleget használni vagy a mértékegységek átváltását gyakorolni. 

 

Edukáljunk! 

Szintén nem kényszer, de a gyerekek általában szívesebben ismerkednek úgy új alapanyagokkal, ha ők is részt vehetnek a feldolgozásukban, elkészítésükben. Sőt! Az eddig mumusnak számító zöldségekhez vagy egyéb ételekhez is lehet, hogy kedvet fognak kapni. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!