Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Alkossunk együtt a gyerekekkel a konyhában!

2020. április 23.

A karanténidőszak mindenkit megvisel, köztük a család legfiatalabb tagjait is. A hétvégi programlehetőségek beszűkültek, időnk nagy részét a lakásban töltjük. Próbáljuk meg kreatív elfoglaltságokkal lekötni a gyerekeket, ami nyugodtan lehet közös konyhai tevékenység is. Erőltetni nem kell, a hangsúly legyen most a minőségi közös időn, de miközben elkészül a kedvenc süti vagy gofri, játékosan tanulhatnak is a legkisebbek. 

 

Fő a biztonság! 

Ahhoz, hogy igazán örömteli legyen az együtt töltött idő, a gyerek(ek) életkorához igazodva teremtsünk biztonságos konyhai környezetet! Ha egészen kicsikkel főzőcskézünk együtt, a veszélyes tárgyakat, eszközöket pakoljuk el, és legyen folyamatos a felügyelet! A nagyobbak sem biztos, hogy felérik a konyhapultot, egy stabil fellépő ilyenkor aranyat ér. 

 

Izgalmas feladatok 

Találjunk ki olyan ételeket, amelyek elkészítésében a gyerekek hatékonyan közre tudnak működni. Keverjenek, gyúrjanak, szaggassanak, érezzék magukat produktívnak. Valljuk be, a kelt tészta elkészítése nem a legizgalmasabb feladat. Persze készíthetünk pizzát, de ilyenkor a közös munka a már megkelt tésztával kezdődjön. 

 

Vonjuk be a gyerekeket a döntésbe! 

Ha az előbbi pont alapján leszűkítettük a kört, dobjuk fel a lehetőségeket a gyerekeknek is! Válasszanak ők a receptek közül, döntsék el egyedül, hogy mi legyen a menü: csokis muffin, tésztasaláta vagy netán müzliszelet. 

 

Hagyjunk időt az alkotásra! 

A közös főzés program, kikapcsolódási lehetőség, nem ripsz-ropsz, sietve összedobott ebéd. Hagyjuk kibontakozni a gyerekeket: bíbelődjenek nyugodtan a pizzafeltétekkel vagy a cupcake-ek megdíszítésével. 

 

Játszva tanulás 

Nem kell erőltetni, sőt! De játékos formában is taníthatunk, a legkisebbeket akár eperszemeket számolni, a nagyobbakkal mérleget használni vagy a mértékegységek átváltását gyakorolni. 

 

Edukáljunk! 

Szintén nem kényszer, de a gyerekek általában szívesebben ismerkednek úgy új alapanyagokkal, ha ők is részt vehetnek a feldolgozásukban, elkészítésükben. Sőt! Az eddig mumusnak számító zöldségekhez vagy egyéb ételekhez is lehet, hogy kedvet fognak kapni. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.