Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó forrása: Lavita/Raw Foods Kft.

Nyers, vegán és nagyon finom – édes élet kompromisszumok nélkül, egészségtudatos desszertekkel

2019. October 16.

Legyen egészséges, és nyújtson olyan gasztronómiai élményt, amelyre még napokkal később is szívesen visszaemlékezünk – talán ez a két legfontosabb kritérium, amelyet a tudatosan táplálkozók a leggyakrabban megfogalmaznak, ha desszertekről esik szó. Nem csoda, hogy a pozitív élettani hatások mellett az íz sem elhanyagolható szempont, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy milyen sütit kérünk a délutáni cappuccinónk mellé, vagy milyen édességgel zárjuk az ebédünket.

Nyers Vegán Sütinap – egészséges desszertek szakértői szemmel

Nemrég szerkesztőségünk az első Nyers Vegán Sütinapon járt, ahol minden egészségtudatos az táplálkozási trendek, valamint a 100%-ban növényi alapanyagú, nyers-vegán desszertek körül forgott. A rendezvényt a Raw Foods Kft. szervezte, az esemény két meghívott előadója pedig Podpácz Dorottya, a Csillaghegyi Megálló Sütöde & Tejbár társtulajdonosa és Lénárt Gitta nyersétel szakértő és táplálkozási tanácsadó, számos nyers vegán étkezés témájú könyv szerzője volt.

Dorottya többek között beszámolt a vegán táplálkozási trendekről, piaci folyamatokról, mégpedig a gyakorlati oldalról, úgy, ahogy ők mindezt a Csillaghegyi Megállóban tapasztalják. Hangsúlyozta, hogy a mai vásárlók egyre inkább tudatos fogyasztók, akik számára nem csupán az egészségtudatos étkezés, hanem a gasztronómiai élvezet is meghatározó. Éppen ezért fontos számukra, hogy vendégkörüknek olyan ételeket, desszerteket kínáljanak, amelyekben egyesül a minőség, a szépség és a gasztronómiai élvezet. Vendéglátói oldalról kiemelte a kiválasztott beszállítók szerepét is: a megbízhatóság, hitelesség rendkívül fontos a prémium alapanyagok beszerzésekor – hiszen az egészséges, finom étel az egészséges alapanyagoknál kezdődik.

Lénárt Gitta előadása elején személyes történetén keresztül világított rá a növényi táplálkozás előnyeire, ezt követően pedig ismertette a nyers-vegán táplálkozás egész testre kiható pozitív hatásait. Mint mondta, a nyers ételek tápanyagokban gazdagok, a testet ténylegesen, a sejtek szintjén táplálják, ezért is fontos, hogy minél több feldolgozatlan, ásványi anyagokban, enzimekben és vitaminokban gazdag étel kerüljön az asztalunkra. Tapasztalatai szerint egyre többen érdeklődnek az egészséges ételek és desszertek iránt, nem feltétlenül azért, mert vegánok, sokkal inkább azért, mert egészség-és környezettudatosak, azaz keresik a megfelelő alternatívákat.

Ezt követően Juhász János, a Raw Foods Kft. ügyvezető igazgatója mutatta be röviden a céget, amely Magyarország egyetlen fagyasztott, nyers-vegán kézműves desszertkészítője. Jelenleg 9 süteményük készül a Lavita márkanév alatt. Desszertkínálatukban olyan tradicionális nyers-vegán sütemények is felfedezhetők, mint a flódni, de a könnyedebb vagy akár gyümölcsösebb ízvilágot kedvelők is megtalálhatják a kedvenceiket. A süteményekről Juhász Jánost kérdeztük.

Mentesen egészséges

Nincs kompromisszum – talán ez a legfontosabb célkitűzés. A Raw Foods Kft. azon dolgozik, hogy az egészséges, nyers, tápanyagokban gazdag desszertek minél több emberhez eljussanak – mondta el Juhász János. Ha valaki Lavita desszertet választ, nem kell megfutnia a szokásos idegőrlő köröket: tartalmaz-e glutént vagy laktózt, netán lehet-e tartani keresztszennyeződésektől. Ezek a sütemények egytől egyik nyersek (azaz sütés nélkül készülnek), vegánok, glutén-, tej-, cukor- és tojásmentesek, valamint adalékanyagokat sem tartalmaznak. Élvezeti értékük pedig egy cseppet sem marad el a hagyományos desszertektől, sőt, szerintünk ez a fajta készítési mód még jobban kihozza a minőségi hozzávalók eredeti ízét.

A nyers-vegán desszertkészítés remek lehetőséget nyújt a kísérletezésre. Lehet próbálkozni újszerű vagy akár közkedvelt ízvilágokkal. Ennek tökéletes példája a két legújabb Lavita sütemény. A modern stílust megtestesítő Vegán erdei gyümölcsös sajttorta és a hagyományos ízeket képviselő Vegán almás-vaníliás pite. Előbbi sütemény friss és könnyed, csodás gyümölcsös réteggel a tetején, utóbbi a dió és az alma klasszikus, tradicionális ízvilágát adja vissza légies vaníliás krémmel párosítva. Mellettük az olyan örök kedvencek mint a brownie, a cappuccino torta vagy a régi emlékeket idéző kókuszos kocka is megtalálhatók a kínálatban. És bár még távolinak tűnhet, de már nincs is olyan messze a karácsony. Az ünnep ízeit nyers-vegán változatban is az asztalra varázsolhatjuk: választhatunk flódnit, illetve az előző évek téli kedvenceit, a nyers-vegán mákos és diós bejglit. Kóstolni országszerte lehet, a honlapon szereplő térkép pedig abban is segít, hogy hol található a hozzánk legközelebb eső Lavita-lelőhely.

A cikkben szereplő képek forrásai: Lavita/Raw Foods Kft. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ezek a legvegánbarátabb városok

Ezek a legvegánbarátabb városok

Európai és amerikai nagyvárosok is szerepelnek a listán

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!