Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Ebben az országban eszik a legtöbb édességet – ti jól tippelnétek?

2019. May 3.

Ha úgy gondoltátok, hogy az Egyesült Államok lesz a helyes válasz, bizony tévedtetek, a világ legnagyobb édességfogyasztói a svédek. Akkora rajongók, hogy a „szombati édesség” külön fogalom náluk, amire egyedi szavuk (Lördagsgodis) is van.

Ezek tudatában már nem akkora csoda, amit egy 2016-ban született tanulmány is alátámaszt: az egész világon Svédországban a legmagasabb az egy főre jutó édességfogyasztás, személyenként, évente megközelíti a 20 kg-ot. Tehát egy átlagos svéd ember heti fél kiló édességet tüntet el…

És hogy hogy jön mindehhez a már feljebb említett szombati édesség? A svédek az édességfogyasztásukat úgy szeretnék kordában tartani, hogy a héten kijelölnek egy napot, amikor is mindenki annyi édességet eszik amennyi csak belefér, a többi napon viszont visszafogják magukat, és elkerülik a cukros élvezeteket. Ennek értelmében az összes szupermarket alaposan felkészül a szombati rohamra: feltöltik a polcokat édességekkel, amelyekből aztán jól bevásárol magának mindenki.

Akármilyen szórakoztató tradíciónak tűnik a szombati édességpusztítás, a szokás eredete egyáltalán nem nevezhető vidámnak. Az 1940-es években a svéd kormány több édességgyártóval karöltve kísérletezésbe kezdett, azt kutatták, hogy egy átlagos ember mennyi édességet fogyaszthat el különösebb egészségkárosító hatás nélkül. A szomorú az egészben pedig az, hogy a kísérleteket szellemi fogyatékosokon végezték. Ráadásul semmi hihetetlen sem derült ki, a kísérletsorozat eredménye mindössze annyi volt, hogy a túl sok édesség fogszuvasodáshoz vezet.

Mára már tudjuk, hogy ennél jóval súlyosabb következményei is lehetnek túlzott édességfogyasztásnak. Ezt a furcsa szokást hagyjuk csak meg a svédeknek, és ha szombaton édességre vágynánk, elégedjünk meg pár kocka fekete csokival vagy egy vékony szelet tortával…

 

Forrás: The Daily Meal

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!