Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Megvan 2022 hivatalos színe: az elegáns kékesliláról szóljon az év!

Együnk a Pantone-skálából leginkább ide passzoló, Very Peri ételeket.
2021. December 13.

Minden év végén izgatottan várják a dizájnra éhesek, hogy mi lesz a meghatározó szín január 1-től. A Pantone számos elemzés és megfontolás után, 2021 végén tett közzé egy olyan kékeslilás árnyalatot, ami vissza fog köszönni a lakberendezéstől a ruházati divatmárkákon át a szórakoztatóipar minden szegmenséig – és persze az éttermek is a Very Peri nevű színre koncentrálhatnak. Nem csak az Instagram influenszerei, de mi magunk szintén átélhetjük az életérzést, ami a szakértők szerint ehhez a tónushoz kapcsolódik: egy bátorító, merész színről van szó, mely az egyének találékonyságát és kreativitását hozza felszínre.
A lajstrom szerint a PANTONE 17-3938 lesz a következő év irányadója, mely sorban már a 23.; a 2021-es szürkétől már amúgy is szívesen megszabadulnánk. Az új, élénk szín amellett, hogy a kíváncsiságot szítja, némi fondorlatosságot is sejtet. Friss távlatokat nyit, és víziót ad ahhoz, hogy az életünket új alapokra helyezzük. Kék része révén ragyogást visz ebbe az átalakulóban lévő, bizarr világba. A nyomasztó bezárkózást követő nyiladozás üzenetét hozza, és még a valóság határainak tágítását is jól szimbolizálja ez az árnyalat.

A számítógépes játékok által feltáruló, felfedezésre váró univerzumok is eszünkbe juthatnak. Egy derűs, dinamikus, fantáziát felpörgető szín fog visszaköszönni globálisan, mely a jövőbe vetett reményt is szeretné kommunikálni. Nem is gondolnánk, mekkora jelentősége van a társadalmi párbeszédben a színeknek: ötletek, érzések, kapcsolódási és elengedési formák kapnak más-más tónust általuk. A kék hűvösébe olvadó, pici piros eredményezi ezt a különös lilát: az előttünk álló lehetőségekre hívja fel így a figyelmünket. Nagyobb sportesemények, közösségi oldalak, grafikai munkák és csomagolóanyagok mellett akár az ételeinkben is találkozhatunk ezzel a színnel.
Az antocián tartalmú ennivalók a kék és piros közt helyezkednek el: baktériumokban és növényekben láthatjuk leginkább ragyogásukat. Ezek az antioxidánsok nagyon egészségesek, mondhatni: szuperkajákról van szó, melyekkel a demenciát, a keringési és daganatos gondokat megelőzhetjük, és általában véve egy hosszabb életet élhetünk. A fekete ribizli, kék áfonya és szeder az, ami kapásból az eszünkbe juthat, de a padlizsán héja, a gránátalma, a vöröskáposzta, a vörösáfonya, illetve cseresznyefélék is tartalmazzák. A lila édesburgonya ugyanígy játszik, akárcsak a cékla, mely utóbbi a betalain nevű festékanyagtól olyan gyönyörű. Sőt, némelyik mángold és a rebarbara is fel tudja mutatni ezt az árnyalatot. Nyilván csak lila diétán sem jó élni – de jusson eszünkbe, hogy rendszeresen iktassunk be az étkezéseinkbe bíbor összetevőt tartalmazó táplálékot!

Talán ezt a cikket nem láttad még:

Miért piros a Coca-Cola logója?

Perzsa

Forrás: pantone.com/bbcgoodfood.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!