Próbáltad már így elkészíteni ezt a négy zöldséget?
2021. January 25.A zöldségek sokkal változatosabban elkészíthető alapanyagok, mint az elsőre gondolnánk. Ne ragadjunk le az „unalmas” párolt, netán szétfőtt verzióknál, hanem kísérletezzünk bátran! Az is lehet, hogy így olyan fajtákat is megszeretünk, amelyek eddig nem tartoztak a kedvenceink közé. 4 példát hoztunk, egyik finomabb, mint a másik.
Kelbimbó – pirítsuk meg!
Óriási a különbség a főtt és a sült kelbimbó között. Utóbbi kívül roppanós, belül vajpuha, és ha így készítjük el, az íze is jóval intenzívebb lesz. Süthetjük sütőben (félbevágva, vágási felükkel felfelé fordítva a szemeket) vagy serpenyőben rázogatva. Egy fontos: hagyjuk jól megpirulni!
Sütőtök – hasselback módra
A hasselback burgonyát senkinek sem kell bemutatni: az egész krumpliszemeket sűrűn bevagdossuk, majd sütőben, vajjal locsolgatva (vagy a réseket baconnel, sajttal megtöltve) készre sütjük. Ugyanezt megcsinálhatjuk a sütőtökkel is, ehhez a zöldség nyeles részére lesz szükségünk. Hámozzuk meg, irdaljuk be, tűzdeljük meg sajttal, sonkával, baconnel vagy akár egész zöldfűszer ágakkal (kakukkfűvel, rozmaringgal, zsályával), hintsük meg sóval és borssal, majd forró sütőben süssük puhára.
Sárgarépa – süssük sütőben!
Hasonló a helyzet a sárgarépával is, egészen más élményt nyújt sütve. Használjunk bátran fűszereket, édeskés ízéhez remekül passzol a currys-korianderes ízvilág. Mártogatósokkal vagy egyszerűen fokhagymás tejföllel meglocsolva a legfinomabb.
Brokkoli – citrusokkal
Hihetetlen vagy sem, a brokkoli remekül harmonizál a citrommal és a naranccsal. Ha serpenyőben pirítjuk vagy sütjük, reszeljünk rá kezeletlen héjú narancsot vagy citromot! Ha pedig köret, saláta lesz belőle, keverjünk hozzá narancsfilét és locsoljuk meg citromos-olívaolajos öntettel.