Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Ezeket a hibákat ne kövesd el, ha mirelit zöldséget készítesz

2020. October 20.

A mirelit zöldségek egyáltalán nem ördögtől valók. Bár sokan még mindig úgy gondolják, hogy kevésbé ajánlott a fogyasztásuk, valójában sok esetben egészségesebbek, mint a piacon vásárolt, de már kevésbé friss társaik. A mirelitnek szánt zöldségeket akkor fagyasztják le, amikor a legfrissebbek, előtte pedig gyakran blansírozzák is, ezzel megőrizve színüket és állagukat. Fontos azonban tudni, hogy más bánásmódot igényelnek, mint a friss zöldségek. Jöjjenek a leggyakoribb hibák! 

 

Kiolvasztjuk főzés előtt

A fagyasztott zöldségeket – a húsok többségével ellentétben – nem minden esetben kell kiolvasztanunk felhasználás előtt. A kiolvasztás elhagyásával nemcsak időt spórolunk, hanem elkerülhetjük a zöldségek túlpuhulását is.

A legtöbb fagyasztott zöldségféle rögtön, azaz keményre fagyva is bekerülhet a főzővízbe. A fagyasztott brokkolit, kelbimbót és karfiolt meg is piríthatjuk, csak a sütési időt kell másfélszeresére növelnünk, illetve félidőben forgatnunk rajtuk egyet. Kivételt képez viszont a szilárd tömbben lefagyasztott spenót. Ha spenótos fogásra vágyunk, kalkuláljunk több idővel, hiszen muszáj megvárnunk, hogy kiolvadjon. 

 

Gőzöljük, főzzük vagy mikrózzuk

Persze ezek az elkészítési módok sem rosszak, de ha tehetjük, részesítsük előnyben a sütést! A mirelit zöldségek a frissekhez hasonlóan finoman karamellizálódnak, ez pedig extra ízeket ad nekik. 

 

Túl sokáig tároljuk

Tévhit, hogy a fagyasztott élelmiszerek szinte korlátlan ideig tárolhatóak. Ez sajnos nincs így, különösen akkor, ha már kibontottuk a csomagolást. Idővel kiszáradnak, ne kerülgessük a bontott csomagokat a hűtőben a végtelenségig! 

 

Forrás: The spruce Eats

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!