Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Hogyan fagyasszuk le a banánt?

2019. April 11.

Finom, télen-nyáron kapható, sok káliumot és rostot tartalmaz. És finom…ja, ezt már mondtuk! Nem csoda hát, hogy az egyik leginkább közkedvelt gyümölcs a banán, viszont problémás is egyben, legalábbis abból a szempontból, hogy nehéz vásárlás után frissen tartani.

 

Ha nem aznap fogyasztanánk el, mindenképpen „éretlenebb” banánokat válasszunk, azaz ne olyanokat vegyünk, amelyek héján már megjelentek a barna foltok, elszíneződések. Ezek a gyümölcsök ugyanis már jócskán érettek, és hamarosan romlásnak indulnak.

Azonban ha jól bevásároltunk banánból, de tudjuk, hogy nem fogjuk 2-3 napon belül elfogyasztani mindet, jó módszer, ha lefagyasztjuk őket. Fagyasztva akár 3-4 hónapig is elállnak, ízük, állaguk nem lesz rosszabb, kiválóan megfelelnek majd a napindító smoothie-ba vagy edzés utáni snacknek. A kiolvasztott banánokból süteményt, például banánkenyeret is készíthetünk.

 

A banánok hámozva vagy hámozás nélkül is mehetnek a fagyasztóba, tároljuk légmentesen zárható műanyagzacskókban a gyümölcsöket. A héj a fagyasztástól be fog feketedni, de ez csak esztétikai kérdés, húsuk ettől még tökéletesen fogyasztható marad. Kiolvasztáskor vágjuk a banánokat ketté, és tegyük szobahőmérsékletű helységbe. Felengedés után könnyen hámozhatóvá válnak.

Héj nélkül még praktikusabb lefagyasztani a banánokat, hiszen így tovább elállnak. Ebben az esetben fagyasztható tányérra, késre, némi sütőpapírra és mélyhűtős zacskókra lesz szükségünk. Nézzük lépésről lépésre, mit is kell tennünk!

 

1. Hámozzuk meg a banánokat, majd hosszában vágjuk ketté mindet.

2. A darabokat tegyük a sütőpapírral borított tányérra úgy, hogy se a tányérral, se egymással ne érintkezzenek.

3. Tegyük be a mélyhűtőbe 30-60 percre, amíg keményre nem fagynak.

4. Amikor megkeményedtek, egyesével zárjuk a banánszeleteket fagyasztható tasakokba, amennyire tudjuk, nyomkodjuk ki belőlük a levegőt, majd zárjuk le a tasakokat.

5. Jegyezzük fel a dátumot a zacskókra, és tegyük be a fagyasztóba. Így 3-4 hónapig is elállnak a banánok. Érdemes porciózni a gyümölcsöket: ha gyakran fogyasztunk smoothie-t, akár egyesével, de például nagyobb adagokban is lefagyaszthatjuk süteményekhez.

 

Forrás: popsugar

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Top 5 banánkenyerünk

Top 5 banánkenyerünk

Elő a túlérett banánokkal. Egyszerű és könnyedén felturbózható banánkenyér-recepteket hoztunk nektek.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!