Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Miért piros a Coca-Cola logója?

2019. március 1.

Az ég kék, a fű zöld, a kóla csomagolása pedig piros… A klasszikus verziót nem is nagyon tudnánk más színben elképzelni, igaz? Vannak dolgok, amiket sosem kérdőjelezünk meg, sőt bele sem gondolunk a miértekbe. Egészen addig, amíg valaki fel nem teszi a nagy kérdést: vajon miért a piros színt választották egykor az egyik legnépszerűbb ital logójához?

 

Egyes vélemények szerint a cég első reklámjai miatt esett a választás a piros színre, ezekben ugyanis a Mikulás szerepelt. Természetesen klasszikus piros-fehér ruhában, kólás üveget tartva a kezében, így szinte magától értetődő lehetett: a csomagoláson is vissza kell köszönnie a piros színnek. A Coca-Cola Company azonban cáfolja a magyarázatot, állításuk szerint a logó sokkal régebbi, egyidős magával a céggel.

 

Az igazság megismeréséhez több mint 100 évet kell visszarepülnünk az időben. Nehéz elképzelni, de úgy 130 évvel ezelőtt a Coca-Colát az Egyesült Államok gyógyszertáraiban és vegyeskereskedéseiben hordókban árulták, hasonlóan az alkoholhoz. Ám mivel az alkohol adóköteles volt abban az időben, az üdítő italok pedig nem, a Coca-Cola gyártója pirosra kezdte festeni a hordóit, hogy a vásárlók és az adóellenőrök könnyebben meg tudják különböztetni a szeszes italokat tartalmazó hordóktól és tartályoktól.

 

A színárnyalat megmaradt, a többi pedig már történelem. Érdekesség még, hogy ez a piros nem található meg a pantone színskálán, ugyanis a vörös szín három különböző árnyalatának keveréke. A betűk, amelyekkel a cégnevet írják viszont hivatalos betűtípus „Spencerian” névvel, ezt az 1900-as évek eleje óta használják.

 

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A Coca-Colás palack ilyennek lát Téged

A Coca-Colás palack ilyennek lát Téged

Ha mindig is érdekelt, hogyan festesz kólaivás közben, akkor most örülhetsz!

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.