Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Vajon befolyásolják-e a színek az étvágyunkat?

2020. June 28.

A szépen tálalt étel meghozza a kedvünket az evéshez – ebben biztosan megegyezhetünk. Ám több tanulmány szerint nemcsak a gusztusos tálalás, hanem az étel, sőt a tányér színe is befolyásolja az étvágyunkat. Összegyűjtötték azokat a színeket, amelyek igencsak étvágygerjesztőek, illetve azokat is, amelyek viszont inkább elveszik a kedvünket az evéstől. Mi erősen szkeptikusak vagyunk, a színekhez fűzött magyarázatok azonban elgondolkodtatóak. 

 

Ezek a leginkább étvágygerjesztő színek 

 

Fehér

Általában a tisztasággal és az ártatlansággal hozzák párhuzamba. Ha viszont gasztronómiai szempontból elemezzük ki a színt, érdekes meglátásra juthatunk. Állítólag kevésbé odafigyelve eszünk a fehér tányérról, azaz nem koncentrálunk az ételre, így pedig a kelleténél jóval többet fogunk elfogyasztani belőle.

 

Zöld

Legtöbben az egészséges táplálkozással kapcsolják össze, hiszen a zöldségek, saláták vagy a közkedvelt „zöld smoothie-k” mind a zöld különböző árnyalataiban pompáznak. Épp ezért zöld tányérokról többet és bátrabban eszünk. 

 

Sárga

Ha rápillantunk, agyunkban boldogsághormon kezd termelődni. Boldogan és elégedetten pedig megint csak többet fogunk fogyasztani. 

 

Narancssárga

Melegséget és kényelemérzetet ébreszt az emberekben – az eredmény ugyanaz: bőségesen fogunk lakmározni a tányérunkról. 

 

Vörös

Ránézve elképzelhető, hogy szívünk gyorsabban kezd verni, valamint emelkedhet a vérnyomásunk is. Éhesnek fogjuk magunkat érezni, majd gyorsan eltüntetjük a tányérunkra pakolt falatokat. 

 

Az alábbi színek viszont elnyomják az étvágyat 

 

Barna

Sok esetben túlfőtt vagy odaégett ételekre asszociálunk, ha a barna színnel találjuk szembe magunkat. Persze eszünkbe juthat akár egy finom csokis keksz vagy torta is… 

 

Szürke

Penészes vagy megromlott étel juthat eszünkbe e szín láttán, amely elveheti a kedvünket a szürke tányérra tálalt étel elfogyasztásától. 

 

Fekete

Őseink – amikor még halászó, vadászó, gyűjtögető életmódot folytattak – a fekete, lila és kék színű ételeket mérgezőnek tartották. Kerülték ezeket a színeket, és sokan manapság is kevésbé tartják étvágygerjesztőnek a feketére tálalt ételeket. Ám ha a kékről a ragyogó ég és a kristálytiszta tenger jut eszünkbe, rögtön nem is olyan vészes a kék tányér, sőt! 

 

Mindezekből jól látszik, hogy valamennyi színhatás megmagyarázható és cáfolható is. Az érvek – és ellenérvek – érdekesek, de azért nem kell azonnal lecserélnünk az étkészletünket.

 

Forrás: So Delicious 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!