Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Hogyan viszonyul az étvágyunk az életkorunkhoz?

2020. March 12.

Az ember ételhez fűződő kapcsolata finoman fogalmazva is összetett. Nem mindig azért eszünk, mert korog gyomrunk, a ránk zúduló temérdek reklám mind fogyasztásra buzdít, így akkor is nyitogatjuk a hűtőszekrényt, ha csak a szemünk éhes. Ennek pedig mi más is lehetne a vége, mint az, hogy szép kis túlsúlyt halmozunk fel. Született egy tanulmány, amely azt vizsgálta, hogy miként változik az emberek étvágya koruk előrehaladtával. Ha tisztában vagyunk az összefüggésekkel, annak a pár plusz kilónak a leadása sem lesz ördöngösség. 

 

0-10 év között

A korai években szerzett táplálkozási szokásainkat megőrizzük felnőtt korunkban, azaz egy túlsúlyos gyerek jó eséllyel gyarapítja majd a felnőtt elhízottak számát. Épp ezért elengedhetetlen, hogy szülőként odafigyeljünk gyermekeink egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozására. Fontos a gyerekekkel megismertetni a különböző ízű, színű és textúrájú ételeket. Viszont nem érdemes „tömni” a legkisebbeket, ha mindig mindent meg kell enniük, felnőtt korban is rosszul fogják értelmezni az éhségüket. A tanulmány szerint a gyerekek könnyen átveszik a szülők táplálkozási szokásait, így csak jót tehetünk azzal, ha mi is vigyázunk a vonalainkra, és tudatosan táplálkozunk. 

 

10-20 év között 

A serdülőkor alatti nagyobb étvágyért a hormonok felelnek. Ebben az időszakban szintén fontos fokozottan ügyelni a kiegyensúlyozott táplálkozásra, hiszen a tinikor szokásai meghatározzák a későbbi éveket is. Próbáljuk visszaszorítani az egészségtelen ételeket és a gyorskajákat. A növekedés és a fejlődés éveiben nagyon jelentős szerepe van a megfelelő tápanyagbevitelnek. 

 

20-30 év között

Az életmódbeli változások gyakran vezetnek hízáshoz, és bár ebben a korban még könnyebben fogyunk, mégsem érdemes túlsúllyal indítani a felnőtt éveket. Tudományos kutatások szerint ilyenkor az éhségérzet erősebben jelentkezik, mint a jóllakottság érzete. Fontos, hogy megtanuljuk, mikor ettünk eleget, figyeljünk szervezetünk jelzéseire. És persze nem árt egy kis tudatosság: részesítsük előnyben a rostdús ételeket és a fehérjéket, illetve minimalizáljuk a cukrokat és a zsírokat. 

 

30-40 év között 

Sajnos az élet ezen szakaszában kezdenek megmutatkozni a stressz hatásai. Bebizonyosodott, hogy a felnőtt élet okozta nehézségek könnyen átalakíthatják étkezési szokásainkat. Aki szorongásra hajlamos, ezzel hatványozottan számolhat. Tervezzünk előre! Hiába rohanunk egész nap, ne fehér lisztből készült péksütivel vagy csokival csillapítsuk kínzó éhségünket! Dobozoljunk, vigyünk magunkkal tápláló tízórait, ebédet és uzsonnát! A stresszhelyzetek korai felismerése és kezelése szintén segíthet az egészséges étkezés kialakításában. 

 

40-50 év között 

Ekkor már igen nehéz megváltoztatni a berögzült szokásokat. Tudjuk, hogy egészségesen és kiegyensúlyozottan kellene táplálkoznunk, de a mindennapokban sokszor ez egyáltalán nem valósul meg. Magas vérnyomás, magas koleszterinszint és 2-es típusú cukorbetegség – ezek a népbetegségnek számító egészségügyi problémák sajnos legtöbbször a helytelen táplálkozási szokásokra vezethetők vissza. 

 

50-60 év között

50 éves kortól az izomtömeg csökkenni kezd, ezt a folyamatot a kevés tápanyag és mozgás, valamint a menopauza csak fokozza. Ilyenkor létfontosságú az egészséges, magas fehérjetartalmú étrend, érdemes akkor is odafigyelni a betartására, ha úgy érezzük, semmi időnk rá, vagy éppen az étvágyunk mást üzen. 

 

60 év felett 

Idős korban a test törékennyé, sebezhetővé válik, és szinte elkerülhetetlenné válik a fogyás a csökkenő étvágy miatt. Az evés ilyenkor sokkal inkább társasági program, mint éhségűzés. Sajnos egyéb betegségek – vagy például a rágás nehézsége –, anyagi okok és az egyedüllét is hozzájárul ahhoz, hogy egy idősebb ember nem szívesen eszik, illetve egyáltalán nem foglalkozik azzal, hogy mi kerül a tányérjára. Pedig a kiegyensúlyozott étrend igencsak fontos lenne a felhőtlen nyugdíjas években. 

 

Forrás: Bright Side 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

10 étel amelytől 10 évvel öregebbnek látszol

10 étel amelytől 10 évvel öregebbnek látszol

Akinek számít, az tekintse ezt tiltólistának

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!