Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Gyakran kínoz gyomorégés? Íme az okok és a legjobb praktikák a kellemetlen tünetek kezelésére

2020. január 28.

Túl zsíros, túl édes vagy egyszerűen csak túl sok. Egy finom pizza, két marék chips vagy pár gombóc fagyi elfogyasztását követően sokaknál jelentkezik gyomorégés. Vajon mi okozza pontosan, illetve mit tehetünk ellene? Jó hír, hogy egy kis odafigyeléssel könnyedén megelőzhetjük a kellemetlen tünetek kialakulását. 

 

Változatos tünetek 

Az érintettek gyakran panaszkodnak mellkasi fájdalmakra – mely sokszor meg is ijeszti őket – vagy nyomást éreznek a has felső részén. Mások túl sok gyomorsavval küszködnek, amely akár a szájüregig is feljuthat, irritálva a hangszálakat és a torkot. Ennek eredménye a köhögés és rekedtség, különösen reggel, ébredést követően. 

 

Kialakulásának okai 

Több kiváltó oka is lehet a gyomorégésnek, ám legtöbbször a táplálkozásban keresendő a probléma. A túl zsíros, bőséges vagy édes-cukros ételek izgatják a gyomor nyálkahártyáját, hasonlóan nem tesz jót a kávé, a nikotin és az alkohol sem. A túlsúly sem szerencsés: a hastájéki plusz kilók nyomást gyakorolhatnak a gyomorra, ezáltal kinyílhat a gyomorszáj, és az ételmaradékok visszajuthatnak a nyelőcsőbe. Hasonló okokból (megnövekedett hastérfogat) fordul elő gyomorégés a terhesség alatt is. Ezeken kívül bizonyos gyógyszerek és egyes betegségek is kiválthatnak gyomorégést, ezért ha nem tudjuk az okokat, érdemes első körben az orvosunkkal konzultálnunk. Ha belgyógyászati téren minden rendben, jöhetnek a házi praktikák! 

 

Ezt együk 

Ha evés után tapasztalunk leggyakrabban gyomorégést, fokozottan ügyeljünk a táplálkozásunkra! Kerüljük az egyszeri túl bőséges étkezéseket, együnk napjában többször, de egy alkalommal mindig mértékkel, csak keveset. Fogyasszunk alacsony savtartalmú gyümölcsöket és zöldségeket, valamint teljes kiőrlésű kenyeret és tésztát, barna rizst, zabpelyhet, magvakat és burgonyát, illetve zsírszegény húsokat, halakat, tejtermékeket. 

 

Ezt ne együk 

A túl zsíros, savas és cukros élelmiszerek mindenképpen kerülendők. Ilyenek az édességek, a magas savtartalmú gyümölcsök és gyümölcslevek, a zsíros halak és húsok, a legtöbb klasszikus gyorsétel, a csípős fogások, a kávé, az alkohol és a dohánytermékek. Mellőzzük a szénsavas italokat is! 

 

Azonnali segítség 

Kivételesen a fehér kenyér is jó szolgálatot tehet, ugyanis semlegesíti a felesleges gyomorsavat. Csak úgy, mint a kétszersült és a mandula. Ha főképp este vagy éjszaka tapasztalunk gyomorégést, próbáljuk meg felsőtestünket egy párnával aládúcolni. És természetesen ne együk tele magunkat közvetlenül lefekvés előtt, a legjobb, ha a vacsorát követően még 2-3 órát fent vagyunk. 

 

Forrás: das Kochrezept 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!