Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Ez történik a szervezetünkkel, ha túl sok szénhidrátot fogyasztunk

2020. November 26.

Nem túlzás azt állítani, hogy a csapból is ez folyik: amennyiben nem figyelünk és a kelleténél több szénhidrátot fogyasztunk, az egy sor egészségügyi problémához vezethet. Sőt tegyük hozzá, hogy általában a szénhidrátokban gazdag ételek – mint az édességek, gyorsételek, édesített üdítőitalok – igencsak hizlalóak is, de erről inkább a magas kalóriatartalmuk tehet. Ám maga a szénhidrát mértéktelen fogyasztása is számos kockázatot hordoz. Két érdekes következményt mutatunk és egy érvet a hasznos szénhidrátok mellett. 

 

Megugró vércukorszint

Ha túl sok szénhidrát kerül a szervezetünkbe, vércukorszintünk egy hullámvasútra fog emlékeztetni, ami minden, csak nem egészséges. Ideális esetben az elfogyasztott napi kalóriák 45-65%-a szénhidrát, 20-35%-a zsír, a maradék 10-35%-a pedig fehérje.

 

Sok időt töltünk a mosdóban

Egyes emberek különösen érzékenyek a magas szénhidráttartalmú ételekre, akkor is, ha ezek egyébként egészségesek, ilyenek például a zöldségek és a gyümölcsök. Ezekben az esetekben az ételek elfogyasztása után puffadás, hasmenés és hasi fájdalom fordulhat elő. Problémás gyümölcs és zöldség lehet ebből szempontból az alma, a mangó, a körte, a görögdinnye, a karfiol, a zöld kaliforniai paprika, a kukorica, a gomba, a brokkoli, a káposzta, a fokhagyma és a vöröshagyma.

 

Kell a szénhidrát! 

A szénhidrátok „rossz” hírük ellenére igenis fontosak a szervezetünknek, hiszen ezek a legjobb energiaforrásaink. Nagyon nem mindegy azonban, hogy milyen fajtájuk jut a szervezetünkbe, léteznek ugyanis jó és rossz szénhidrátok. A jó szénhidrátok, amelyek a zöldségekben, gyümölcsökben, hüvelyesekben, gabonafélékben és sovány tejtermékekben találhatóak meg, fontos tápanyagokat, energiát és rostot biztosítanak számunkra.

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!