Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Kell a tej! Jó minőségű tejtermékek fogyasztásával sokan tehetünk a kiegyensúlyozott táplálkozásért

2020. January 4.

A tej és a tejtermékek a kiegyensúlyozott táplálkozás részei, hiszen számos olyan vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak megfelelő összetételben, amelyeket más forrásból nehéz pótolni. Több kutatás alátámasztotta, hogy a tej olyan komplex ásványianyag- és vitaminforrás a szervezet számára, amelynek helyettesítése mindennapos odafigyelést igényel abban az esetben, ha valaki csökkenteni szeretné a fogyasztását. 

Bár az elmúlt években a tej – és egyéb tejtermékek – fontosságáról sok érvet és ellenérvet lehetett olvasni, az egészséges táplálkozásban elfoglalt helye vitathatatlan. Számos pozitív élettani hatással bír, ezért nem hiányozhat a kiegyensúlyozott étrendből. A hazai és a nemzetközi táplálkozási ajánlások egyaránt napi fél liter tej vagy annak megfelelő kalciumtartalmú tejtermék fogyasztását javasolják.

A leginkább ismert tény a tejjel kapcsolatban az, hogy fontos kalciumforrás. A hivatalos ajánlásokban szereplő tej- és tejtermék-fogyasztással fedezhető a napi kalciumszükséglet nagy része. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) ajánlása szerint tejből és tejtermékekből minden egyes nap kellene fogyasztani ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű kalciumot juttassunk a szervezetünkbe. 

A tejnek nélkülözhetetlen szerepe van a csontok egészségének megőrzésében. Összehasonlításként elmondható, hogy például a magas kalciumtartalmú zöldségek közé tartozó brokkoliból körülbelül 1 kg-ot kellene elfogyasztani naponta ahhoz, hogy a szükséges kalciummennyiséget fedezzük. A tej emellett a szervezet számára elengedhetetlenül fontos aminosavakat is tartalmazza, amelyek támogatják az izomépítést, illetve az izmok megfelelő működését. 

A tejben és a tejtermékekben tehát koncentráltan található meg számos nélkülözhetetlen ásványi anyag és vitamin, ezek pótlása nehézkes és különös odafigyelést igényel akkor, ha például növényi italokkal szeretnénk kiváltani a tejet. Legutóbb ezt a Journal of Food Science and Technology folyóiratban közölt kutatással támasztották alá. Ebben a négy legnépszerűbb növényi italt, a szója-, rizs-, mandula- és kókuszitalokat vizsgálták meg, és arra keresték a választ, hogy képesek-e teljes mértékben helyettesíteni a tejet. Az eredmények azt mutatják, hogy a rizs-, a kókusz- és a mandulaital nem alkalmas a tej helyettesítésére, mert nincsenek meg bennük azok a szénhidrátok, zsírok és fehérjék, amelyekre a szervezetnek szüksége van. Bár a négy közül még a szójaital áll a legközelebb a tejhez, de ez sem tartalmazza az összetevőket olyan formában, összetételben és arányban, mint a tej. 

A kutatásból levonható, hogy a tápanyagok egyensúlya és hasznosulása szempontjából továbbra is az állati eredetű tej a legjobb választás. Abban az esetben, ha valaki csak növényi italt szeretne fogyasztani, igen nagy odafigyelést igényel, hogy más forrásból ugyan, de minden fontos összetevőt bejuttasson a szervezetébe, és ne alakuljon ki súlyos hiányállapot. 

Sokan egészségügyi probléma – például laktózérzékenység – miatt választják a növényi italokat a tej helyett, azonban nem szabad elfelejteni, hogy manapság már szinte valamennyi tej és tejtermék laktózmentes változata megtalálható a boltok polcain (tej, tejföl, túró, ízesített italok, krémtúró, vajkrém, tejdesszertek). Ennek köszönhetően a laktózérzékenységben szenvedő betegeknek sem kell lemondaniuk a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag tejtermékekről.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Edzés után igyunk csokis tejet

Edzés után igyunk csokis tejet

Tuti tipp vagy hatalmas kamu?
Reggelire tej vagy narancslé?

Reggelire tej vagy narancslé?

Nézzük, melyik az ideális választás

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!