Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Reggelire tej vagy narancslé?

Nézzük, melyik az ideális választás
2017. December 19.

Az amerikai társadalom ¾-e gyümölcslével kezdi a reggelt, a legnépszerűbb választás pedig a narancslé. Nézzük, megnyeri-e a versenyt, ha szembekerül a tejjel.

Először is a narancslé: Egy pohárnyi (2,3 dl) adagban 110 kalória van, és egy egész napra elegendő C-vitamin. Viszont túl sok narancslé roncsolja a fogzománcot. Egy nemrég kiadott tanulmányban olvasható, hogy a fogzománc keménységét akár 84%-kal is csökkentheti a rendszeres, mindennapi narancslé-fogyasztás. Ez más gyümölcslevek esetében is igaz lehet, hiszen sok 4-es pH alatti, tehát elég savas.

Környezeti szempontból is ártalmas. A legnagyobb narancstermő terület Brazíliában található, így a gyümölcslé általában nagy utat tesz meg, hogy eljusson a legtöbb háztartásba. De nem ez a legrosszabb, hanem a termesztésekor gyakran használt szintetikus műtrágya és rovarirtó szer. Emellett igen nagy energiát igényel a kerek gyümölcsből koncentrátumot, vagy dobozos narancslevet készíteni.

Nézzük most a tejet: egy pohár 2%-os tej a napi fehérjeszükséglet 20%-át, és a napi ajánlott kalcium-bevitel 1/3-át teszi ki. Egy friss kutatás pedig rámutat, azok, akik reggelire tejet isznak kevésbé hajlamosak a túlevésre ebédkor, hiszen a fehérje eltelít, sőt, a kalcium kordában tartja a testsúlyt szabályozó hormont. Annak ellenére, hogy a tej is utazik, míg a termelőtől a boltok polcaira kerül, lényegesen kisebb utat tesz meg, mint a gyümölcslé.

Telített zsírsav-tartalma miatt – ha nem teljes mértékben zsírmentes tejet fogyasztunk – növeli a szív-és érrendszeri betegségek és a súlyproblémákhoz kapcsolódó betegségek kialakulásának kockázatát. Emellett érdemes figyelembe venni, hogy a koncentrált állattenyésztési módszerek is káros hatással lehetnek. Az állattenyésztés az egyik leginkább vízigényes ágazat, a víz pedig ritkaság számba megy majd a globális felmelegedés előrehaladtával.

Mire essen a választásunk?

A tejre. A fogainkat (és a csontjainkat is) nem rombolja, hanem erősíti – kalcium-tartalma miatt. De igyekezzünk organikusat fogyasztani, mely gyártása nem igényel trágyát, rovarirtó szereket, hormonkezelést, antibiotikumokat. Sőt, több antioxidánst tartalmaz, mint a narancslé.

Ha mégsem szeretnénk búcsúzni a narancstól, inkább természetes állapotában fogyasszuk, ne lé formájában. Előbbi esetben kevésbé kerül kapcsolatba a fogainkkal, sőt, akár több egészségügyi előnyét is élvezhetjük. A narancslé-ivás után öblítsünk egy pohár vízzel, így kimossuk a zománcrombolókat.

forrás: Prevention

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Mi lesz veled narancslé? És mi lesz velünk? Igyuk vagy ne?

Mi lesz veled narancslé? És mi lesz velünk? Igyuk vagy ne?

Amerikában már nem menő ezt inni reggel
Ennyi ideig kell áztatni a tejben a kekszet

Ennyi ideig kell áztatni a tejben a kekszet

A pontos számot egy egyetemi kutatócsoport állapította meg
Erre a reggelire esküszik a Harvard Egyetem egyik doktornője

Erre a reggelire esküszik a Harvard Egyetem egyik doktornője

Mindössze 3 remek összetevőből áll a napindító fogás

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!